Riječki neurokirurzi prvi ugradili kralješak isprintan 3D tehnologijom

Riječki neurokirurzi prvi ugradili kralješak isprintan 3D tehnologijom Riječki neurokirurzi prvi ugradili kralješak isprintan 3D tehnologijom
Prof. prim. dr. sc. Dinko Štimac (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka) Prof. prim. dr. sc. Dinko Štimac (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)
Dr. Štimac pokazuje akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka) Dr. Štimac pokazuje akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)
Akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka) Akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)
Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka
Dr. Štimac sastavlja kalup za 3D printanje (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka) Dr. Štimac sastavlja kalup za 3D printanje (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)
Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka
Josip Lopac, pacijent kojim je ugrađen akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka) Josip Lopac, pacijent kojim je ugrađen akrilni usadak (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)

Akrilni usadak u rukama dr. Štimca (Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka)

Prvi na svijetu, riječki neurološki tim pacijentu je ugradio umjetni kralješak isprintan 3D printerom. Senzacionalna je to vijest u svijetu medicine, koja prelazi granice Hrvatske.

Tim neurokirurga, na čelu s prof. prim. dr. sc. Dinkom Štimcem, u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, iskoristio je suvremenu tehnologiju. Akrilnim usadkom, izrađenim u 3D printeru prema kalupu precizno načinjenom za točno određenu osobu, zamijenili su oštećeni kralješak pacijenta.

Softverom, kojeg su načinili zagrebački stručnjaci, obrađeni su podaci dobiveni CT-om vratne kralježnice. Na tako dobivenoj digitalnoj trodimenzionalnoj rekonstrukciji označen je dio kosti koji će se ukloniti. Točno je takav oblik zatim isprintan u 3D printeru kao kalup, u kojemu je potom izliven umjetni kralješak od akrilata i usađen na mjesto izvađenog dijela kralježnice.

Akrilni kralješak obložen je koštanim tkivom pacijenta sastruganim s druge kosti u tijelu, kako bi se omogućilo srašćivanje. Josip Lopac, 77-godišnjak kojemu mu su metastaze nakon tumora prostate pritiskivale kralježnicu i uzrokovale jake bolove, danas je puno bolje. Primarijus Štimac naglašava da je tehnologija koju su primijenili u KBC-u na Sušaku puno jeftinija od dosadašnjih usadaka od titanija.

Početak je to novog doba u medicini, a u KBC-u na Sušaku danas je bila Olivera Vinković:

Komentari