Riječki projekt mehatronike za rehabilitaciju pacijenata

Riječki projekt mehatronike za rehabilitaciju pacijenata

Foto: Tehnički fakultet Rijeka

Istraživačka skupina s Tehničkog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima s Medicinskog fakulteta, pokrenula je projekt važan svima koji se bave rehabilitacijom pacijenata čije su ruke smanjeno funkcionalne. Kako možemo pomoći financijskoj potpori tom projektu?

Naziv projekta je "Razvoj mehatroničkog uređaja za rehabilitaciju pacijenata sa smanjenom funkcionalnošću gornjih ekstremiteta". Mehatronika objedinjuje razne tehničke ili inžinjerske discipline: strojarstvo, odnosno mehanizam koji nešto radi; elektrotehniku, ono što pokreće mehanizam i mjeri da li on radi što bi trebao te računarstvo, program koji upravlja cijelim procesom i poboljšava neka njegova svojstva.

U multidisciplinarnom svijetu u kojem živimo, u potrazi za znanstveno-istraživačkim projektom kojim bi se bavili, tehničari često surađuju s medicinarima.

A medicinske statistike zapadnog svijeta govore da je vrlo česta posljedica moždanog udara smanjena pokretljivost pacijenata: kod 70 posto njih smanjena je pokretljivost ruku, a čak 40 posto treba neki oblik rehabilitacije da bi se ponovno mogli služiti rukama. 

U suradnji s kolegama s Medicinskog fakulteta i riječkog KBC-a koji rade upravo s takvim pacijentima cilj je razviti uređaj koji će biti jeftin, jednostavan za korištenje, lagan za prenošenje, koji će se možda moći koristiti i u domu pacijenta.

Naravno da im trebaju sredstva za razvoj projekta. Ovoga tjedna postali su jedan od deset finalista u kategoriji kulture i znanosti na natječaju Moj ZABA Start za financijsku potporu, a konačan rezultat ovisi o glasanju javnosti na internetskim stranicama natječaja.

Jedan od ciljeva tima je i osmisliti uređaj s kojim će jedan terapeut moći raditi s više pacijenata, ali i takav uređaj koji će se moći maksimalno prilagoditi pacijentu, veličini njegovih ruku, njegovim sposobnostima i ograničenjima pokreta.

Na tom mnoštvu ciljeva radi tim stručnjaka s Tehničkog fakulteta: dr. Saša Zelenika, dr. Kristijan Lenac, dr. Ervin Kamenar, asistent Petar Gljušćić i Tea Arrigoni te dr. Tea Schnurrer Luke Vrbanić sa Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC-a Rijeka i Medicinskog fakulteta u Rijeci. Dodana vrijednost projekta je što u njemu sudjeluju studenti i mladi znanstvenici.

Klikom na link i vi ih možete podržati u natječaju Moj ZABA Start. U međuvremenu više o projektu govori voditelj dr. Saša Zelenika, poslušajte:

Saša Zelenika: Mehatronika za rehabilitaciju, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari