Riječki suvenir od svjetlosti i glagoljice

Riječki suvenir od svjetlosti i glagoljice Riječki suvenir od svjetlosti i glagoljice
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka

Novi riječki suveniri s temom glagoljice (Foto: Grad Rijeka)

Predstavljeni su novi riječki suveniri: autorsko djelo Studia Rogić iz opusa ''Svjetlost glagoljice''. Suveniri od stakla predstavljaju glagoljsko pismo u izvornom ili stiliziranom obliku.

Novi riječki suveniri su od Turističke zajednice grada Rijeke dobili certifikat izvornog riječkog suvenira. Autori glagoljskog suvenira Željka i Boris Rogić naglasili su da su inspirirani davnim počecima hrvatske pismenosti željeli promicati glagoljašku baštinu kao dio dragocjene i neizbrisive sastavnice hrvatskog duhovnog i kulturnog identiteta.

Suveniri od stakla koji predstavljaju glagoljsko pismo nastavljaju se na opus kojim se Studio Rogić bavi već duže vrijeme, odnosno na veliku izložbu Svjetlost glagoljice što je održana u Muzeju grada Rijeke 2011. te u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2012. Rogić je napomenuo kako su  nedavno dobili poziv da kao gosti autori svoje radove izlože u Muzeju antičkog stakla u Zadru u povodu svečanog obilježavanja osnutka muzeja u svibnju 2014.

Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. stoljeća koje se u hrvatskim krajevima u upotrebi zadržalo sve do 14. st. Glagoljica je bila proširena cijelim hrvatskim prostorom, a upravo u Rijeci je modruški biskup Šimun Kožičić Benja 1530. osnovao glagoljsku tiskaru u kojoj je, doduše u kratkom periodu, tiskan čitav niz glagoljskih knjiga. Glagoljica je kao dio riječke povijesti postala i ostala nacionalnim pismom Hrvata pa samim time kulturna vrijednost ovih suvenira nadilazi riječke okvire, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Vođeni idejom da su slova neprocjenjivo blago, u ovom slučaju staro preko tisuću godina, Rogići su se usredotočili na vizualnost slova prenijevši njihovu ljepotu na materijal kojim se načešće koriste: staklo. Glagolska slova prikazana su iz različitih kutova, utisnuta u staklo, nanijeta na njega te obrađena raznim toplim tehnikama postavljena na razne instalacije, plastike i na uporabne predmete. Riječ je o umjetničkom radu kojeg treba promatrati kao cjelinu da bi se doživjela poslana poruka, a to je: percipirati slova kao nešto živo, putujuće, plutajuće, potičući maštu promatrača na doživljaj fluidnosti, svježine i životnosti glagoljice unatoč minulim vremenima, tumači Boris Rogić.

Suvenir grada Rijeke i pravo uporabe vizualnog označavanja proizvoda oznakama Osobita kvaliteta i Izvorno riječko nosi već čitav niz proizvoda raznih oblika i materijala, koji su karakteristični za grad Rijeku: kišobran i drugi suveniri nastali u suradnji tvrtke Mića mala i Voje Radoičića, zatim Posljednji riječki torpedo multifunkcionalni paket s kemijskom olovkom autora Tončija Grabušića, majice vezane uz riječku povijest ekipe kreativaca Drugi par rukava te čak 26 suvenira Male galerije.

Poslušajte što je o novim riječkim suvenirima doznala Nina Deranja:

Komentari