Riječkim prirodoslovcima dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Riječkim prirodoslovcima dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva

Vrijedni nagrađeni ljudi iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci (Foto: PMR)

Hrvatsko muzejsko društvo je stručnim djelatnicima Prirodoslovnog muzeja Rijeka dodijelilo dvije godišnje nagrade za projekte ostvarene tijekom prošle godine. Riječki muzej je u posljednje četiri godine osvojio nekoliko nagrada HMD-a za stalni postav i programe.

Autorima aplikacije Plavo oko Milvani Arko Pijevac i Borutu Kružiću, dodijeljena je nagrada u kategoriji za informacijsko-dokumentacijski program, a Marti Blažević i Aniti Hodak za pedagoško edukacijski program Hej, zaljubi se u muzej.

Hrvatsko muzejsko društvo nastoji nagradama potaknuti rad muzejskih djelatnika i institucija, a riječki muzej je u posljednje četiri godine osvojio nagrade za realizirani stalni postav, pedagoško-edukacijski program, marketinško-propagandni program te informacijsko-dokumentacijski program.

Osnovom povijesne orijentacije djelatnosti Prirodoslovnog muzeja Rijeka prema istraživanjima Jadranskog mora, sakupljanju građe, obradi podataka, dokumentaciji i sistematizaciji građe u zbirke flore i faune Jadranskog mora, u 2018. izrađena je

Aplikacija Plavo oko inicirana je višegodišnjim sudjelovanjem na European Marine Science Educators Association kongresima, a njen je cilj bio stvoriti učinkovit sustav prikupljanja podataka i očuvanje bioraznolikosti Jadranskog mora povećanjem pismenosti o funkcioniranju morskog okoliša sustavnim praćenjem pojava morskih organizama i onečišćenja mora.

Unutar sustava je u manje od godine dana prijavljeno 225 registriranih korisnika. 70 posto dojava su upiti o morskim organizmima, 20 posto prijave onečišćenja mora, četiri posto o morskim biljkama…

Pedagoško edukacijski program Hej, zaljubi se u muzej Prirodoslovnog muzeja Rijeka provodi se u okviru projekta CLAUSTRA+ sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Cilj projekta je aktivna zaštita povijesnog rimskog obrambenog sustava na području Hrvatske i Slovenije Claustra Alpium Iuliarum održivim turizmom.

U okviru tog programa su osmišljene, pripremljene i realizirane kreativno-interaktivne radionice, stručna vodstva i predavanja namijenjena djeci, mladima, odraslima, obiteljima, 54+, stručnoj i široj javnosti, a u svemu tome sudjelovalo je 1.748 osoba.

Komentari