Riječko Art-kino u 2020. obilježava stogodišnjicu rođenja Fellinija

Riječko Art-kino u 2020. obilježava stogodišnjicu rođenja Fellinija Riječko Art-kino u 2020. obilježava stogodišnjicu rođenja Fellinija
 Marcello Mastroianni i Anita Ekberg u prizoru filma Slatki život (Foto: Art-kino Croatia)  Marcello Mastroianni i Anita Ekberg u prizoru filma Slatki život (Foto: Art-kino Croatia)

Federico Fellini rođen je prije 100. godina (Foto: Art-kino Croatia)

Art-kino u Rijeci će tijekom cijele 2020. na programu imati ciklus filmova Federica Fellinija, u povodu stote obljetnice rođenja velikog talijanskog režisera. Prvi film bit će "Slatki život" 20. siječnja, doznaje se iz Art-kina.

"Slatki život", talijansko-francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1960. smatra se najpopularnijim i najuspješnijim ostvarenjem tog autora, odnosno jednim od najznačajnijih i najutjecajnijih ostvarenja europske kinematografije 1960-ih. Prije te projekcije u siječnju prigodno će biti održan okrugli stol na temu filmskog života i djela Federica Fellinija na kojem će sudjelovati kroatist Saša Stanić, kulturolog Boris Ružić i komparativist Nikica Gilić.

Art-kino, nakon zimskih praznika, ponovno počinje s programom 8. siječnja projekcijom južnokorejskog filma "Parazit", nagrađenog Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu. Dan poslije, 9. siječnja, prikazat će se film uvaženog britanskog redatelja Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se", a 10. siječnja jedan od najvećih hitova Tima Burtona, komercijalno i kritički proslavljen "Batman" s Michaelom KeatonomJackom Nicholsonom i Kim Basinger u glavnim ulogama.

25. siječnja, već tradicionalno će se premijerno predstaviti prve dvije epizode nove sezone serije "Novine", redatelja Dalibora Matanića. U trećoj i posljednjoj sezoni ove serije, snimljene u Rijeci po scenariju Ivica Đikića, fokus je na pravosuđu.

Među filmskim novitetima u Art-kinu u siječnju su biografska drama Terrencea Malicka "Skriveni život" i dokumentarac o jednoj od najvećih nogometnih zvijezdi svih vremena, Diegu Maradoni.

U srijedu 22. siječnja premijerno će se prikazati novi film Ognjena Sviličića "Glas", o Goranu, tinejdžeru čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Po dolasku u katolički internat, sukobljava se s okolinom smatrajući da vjera ne smije biti prisilna.

Krajem mjeseca, 30. siječnja, počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu za redom dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina. 

U Obiteljskom programu nastavlja se prikazivanje animirane komedije "Špijunaža i kamuflaža", a sredinom mjeseca stiže avantura "Dolittle", novi igrani film o neobičnim zgodama omiljenog veterinara.

Komentari