Rijeka ima prvi hotel za pčele samice

Rijeka ima prvi hotel za pčele samice Rijeka ima prvi hotel za pčele samice
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Hotel za pčele samice (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

U Rijeci je danas otvoren prvi javni hotel za pčele samice u regiji, u dvorištu Prirodoslovnog muzeja koji je u hotel investirao dvije i pol tisuće kuna. To je prvo događanje u tjednom programu Prirodoslovnog muzeja posvećenom pčelama. Istovremeno Udruga riječkih pčelara organizira ''Dane Milutina Barača''.

Pčele samice koje nemaju matice niti radilice, već sve rade same, obuhvaćaju 90% vrsta pčela u prirodi. Ugrožene su zagađenjem i pesticidima, a ovaj će im hotel biti velika pomoć u preživljavanju jer će im na raspolaganju biti komorice za gniježđenje, a po izlijeganju mlade će pčele naći sve potrebno u botaničkom vrtu te obližnjim parkovima i balkonima. Zbog niske temperature, prve gošće danas nisu došle, ali je odmah po dizanju svečanog zastora, hotel za pčele obišla jedna - muha.

U okviru Tjedna pčela u Muzeju će biti organizirane svakodnevne radionice Pčelinji dan, a od 10 sati svakoga dana moći ćete obići Botanički vrt muzeja uz stručno vodstvo. U četvrtak i petak slijede i predavanja: prvoga dana dr. Andrej Gogala iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije govorit će o divljim pčelama, a u petak dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu o pčelama i detekciji mina. Predavanja će oba dana početi u 18 sati. Subota 29. ožujka namijenjena je upoznavanju s domaćim pčelama i njihovim životom u košnici te sajmu i degustaciji autohtonog meda i pčelinjih proizvoda. 

Dani Mulutina Barača ove su godine prodajna izložba meda, propolisa te ostalih pčelinjih proizvoda, od ponedjeljka 24. do petka 28. ožujka, u Bazarigovom prolazu u Rijeci. Bit će postavljena i izložba košnica i pčelarskog alata. Da bi najmlađe upoznali s dobrobitima mednih proizvoda, riječki će pčelari održati predavanja Pčelica moja prijateljica u nekoliko osnovnih škola, gdje će prezentirati apisarij - staklenu košnicu s pčelama. Inače, Udruga pčelara Rijeke i riječkog prstena broji 132 člana s više od pet tisuća košnica.

O prvom regionalnom javnom hotelu za pčele samice Saša Vuksan više je doznao od ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Željke Modrić Surina:  

Komentari