"Rijeka minijaturne umjetnosti": najmanja slika mjeri se u milimetrima

"Rijeka minijaturne umjetnosti": najmanja slika mjeri se u milimetrima

Foto: Rijeka mini art / FB

"Rijeka minijaturne umjetnosti" naziv je projekta i izložbe koja će biti otvorena u riječkoj Galeriji "Juraj Klović", a čiji je pokretač Borislav Božić. Na natječaj "Rijeka mini art" prijavilo se 223 autora iz dvadesetak zemalja.

Za izložbu što će biti otvorena u četvrtak 16. studenoga, u 19 sati, izabrani su radovi 192 autora u kategorijama crteža, slike, grafike, fotografije, skulpture, keramike, instalacije, umjetničkog objekta, performansa i video rada - sve u formi minijature. Najveće dozvoljene dimenzije radova su 15x15 cm, trodimenzionalnih radova 15x15x15 cm, videoradova do tri minute i performansa do pet minuta.

Najmanja slika koja je stigla na natječaj baš je u Klovićevu duhu - dimenzija 2,5x1,5 cm.

Cijeli projekt posvećen je Jurju Juliju Kloviću koji je rodom iz Grižana, nadomak Rijeke, pa je i to jedan od razloga da je Društvo likovnih umjetnika Rijeke pokrenulo ovakvu vrstu posvete umjetniku monumentalnih djela u malom formatu. Niz autora poklonio je svoj rad HDLU-u Rijeke, pa su oni i nukleus buduće zbirke "Rijeka minijaturne umjetnosti".

Inicijator, član Umjetničkog savjeta Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Borislav Božić istaknuo je da ovim projektom idu prema Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture: "Umjetnici iz preko dvadeset zemalja svijeta prepoznali su ovu pozitivnu energiju i poslali su svoje radove: od Meksika, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Poljske, Njemačke, Francuske, Portugala, Grčke, Bugarske, Srbije, Hrvatske, BiH."

Zavirite na Rijeka mini art internetsku stranicu i FB profil i poslušajte izjavu:

Borislav Božić: nevjerojatna kreativna moć sapeta u malim dimenzijama, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari