Rijeka nudi mjesečne stipendije svojim književnicima

Rijeka nudi mjesečne stipendije svojim književnicima

Foto: Pixsell

Želite li se baviti pisanjem u Hrvatskoj, to nije profesionalizirano ni tržišno isplativo. Upravo zbog toga Grad Rijeka piscima nudi honoriranje pisanja novih knjiga.

Potrebno je javiti se na natječaj otvoren do 3. travnja. Nude se tromjesečne ili polugodišnje potpore od pet tisuća kuna bruto, a ukupni fond je 45 tisuća kuna.

Lanjski se takav pilot-projekt pokazao uspješnim. Javilo se 18 pisaca i spisateljica, a potpore su bile odobrene Kristini Posilović za rukopis Duhovni zaboravLuki Murini za Tihi rat i Igoru Belešu za Od Vardara do HaagaTa će djela uskoro biti objavljena u elektroničkom obliku na internetskim stranicama Gradske knjižnice Rijeka.

Na natječaj se mogu prijaviti svi koji djeluju na riječkoj književnoj sceni. Boduje se kvaliteta oglednog rukopisa (minimalno deset kartica teksta) – što nosi najviše bodova - zatim koncept djela, profesionalne reference autora, značaj programa za grad Rijeku i potpisan ugovor s nakladnikom (koji nije uvjet). Prijave će procijeniti Kulturno vijeće Grada Rijeke za nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost.

Odabrani pisci tako će nekoliko mjeseci moći računati na novac kojim im se žele omogućiti bolji uvjeti za stvaranje književnog djela. Sa svoje strane, oni će gradu morati javljati kako napreduju s radom i dostaviti im rukopis napisan dok su dobivali potporu. Grad Rijeka neće sufinancirati tiskanje tih rukopisa, ali bit će omogućeno njihovo objavljivanje u elektroničkom obliku na internetskim stranicama GKR-a.

Detalje o natječanju potražite ovdje, a poslušajte što o projektu kaže pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar:

Komentari