Rijeka prva na Kvarneru po rastu turističkog prometa

Rijeka prva na Kvarneru po rastu turističkog prometa

Foto: Pixsell

Izvrstan turistički rezultat u prosincu pozicionirao je Rijeku na visoko drugo mjesto na području cijelog Kvarnera, odmah nakon Opatije, unatoč malom broju smještajnih kapaciteta. Rijeka je u prosincu ostvarila turistički promet od 16.733 noćenja što je rast od 23 posto u odnosu na 2017.

Rijeka u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. bilježi porast turističkog prometa za 22 posto. Ostvareno je 407.902 noćenja i 155.396 dolazaka. Prvi put nakon dugo vremena Rijeka kao grad bilježi brojku veću od 400 tisuća noćenja, a prosječni boravak turista je 3 dana.

Prema podacima eVisitor informacijskog sustava na području grada Rijeke najviše noćenja ostvarili su državljani Njemačke i Italije, a sve veći je broj i turista iz Mađarske, Poljske, Srbije, SAD-a, Francuske, Španjolske i Austrije. Što se tiče dobnih skupina, nastavlja se trend gdje najviše noćenja ostvaruju turisti od 19 do 30 godina te sa 103.782 noćenja ostvaruju udio od 25,44 posto u ukupno ostvarenim noćenjima.

Vodeći u kategoriji smještaja i dalje je privatan smještaj na koji otpada 209.341 noćenje, odnosno 51,32 posto cjelokupnog turističkog prometa Rijeke. Slijede hoteli, hosteli te ostali objekti u nekomercijalnom smještaju.

Statistički podaci za mjesec prosinac, u kojem je ostvareno 6.404 dolazaka, također idu u prilog sjajnoj turističkoj godini te potvrđuju rast turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Broj noćenja u porastu je za 23 posto u odnosu na prosinac prošle godine. Broj noćenja stranih turista veći je za 21 posto, a broj noćenja domaćih turista veći je za 25 posto.

Riječka subregija bilježi preko 800 tisuća noćenja te je prema navedenim podacima vidljivo da je 2018. bila rekordna godina za Rijeku i riječko područje. Najveći rast turističkog prometa na cijelom području Kvarneru ostvarila je Rijeka s okolicom i postignutim indeksom rasta od 18 posto.

Odlične rezultati suradnje s turističkim gospodarstvom potaknule su aktivnosti razvoja turističkih proizvoda koji se i dalje nastavljaju razvijati, a to će dodatno potaknuti i projekt Europske prijestolnice kulture koji nam slijedi u 2020. godini.

Komentari