Rijeka sve zanimljivija kruzerima: može li privući 70.000 putnika do 2020.?

Rijeka sve zanimljivija kruzerima: može li privući 70.000 putnika do 2020.?

Queen Victoria najveći je kruzer do sada u riječkoj luci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Može li Rijeka postati prava kruzing destinacija? Ako je vjerovati Povjerenstvu za razvoj Rijeke kao kruzing destinacije, temelji su odlični! Ove sezone u riječku je luku uplovilo 11 kruzera s 11 tisuća gostiju, a dogodine se očekuju 24 kruzera i oko 300 malih brodova s više od od 30 tisuća putnika.

Optimizam raste, a ima i pokrića: dva potpuno nova projekta su pred vratima - rekonstrukcija željezničke stanice i produbljenje kontejnerskog terminala na starom dijelu obale, kaže prvi čovjek Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa

Nikako ne bi bilo dobro da nam se dogodi ono što se događalo Dubrovniku, jer prevelik broj putnika ne obećava ni dobru zabavu niti dobru zaradu. Moramo znati gdje smo i što želimo, tvrde svi koji sanjaju ljepše kruzing sutra Rijeke.

Gosti traže jedinstveni doživljaj, naglašava direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i ističe kako brodare zanima što Rijeka ima za ponuditi kao Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Kruzing na Mediteranu silno raste - čak 41 posto u posljednjih nekoliko godina. Riječki lukobran stoga vapi za drugačijim izgledom kako grdosije od 300 ili 400 metara dužine ne bi bile smetnja nego atrakcija, pa onda i san o 70 tisuća putnika 2020. godine može postati java.

Na tome se već intenzivno radi; naime istraživanja su pokazala da se 14 posto gostiju s kruzera vraća u matičnu destinaciju - a mnogima od njih to je upravo Rijeka. Javlja Josip Krmpotić:

Kruzing turizam u Rijeci, pripremio Josip Krmpotić

Komentari