Rijeka: u probnom radu pet novih kamera za nadzor prometa

Rijeka: u probnom radu pet novih kamera za nadzor prometa Rijeka: u probnom radu pet novih kamera za nadzor prometa
Lokacije novih kamera za nadzor prometa u Rijeci (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka) Lokacije novih kamera za nadzor prometa u Rijeci (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)
Vrste prekršaja koje bilježe prometni redari (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka) Vrste prekršaja koje bilježe prometni redari (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Primjer prekršaja, a u desetak probnih dana u Adamićevoj bilo ih je 2.000 (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Grad Rijeka postavio je pet kamera za nadzor prometa na lokacijama u središtu grada: na križanju Rive i Splitske, Rive Boduli, Rive i Ulice Ivana Zajca, kod HNK Zajc te u Ulici Fiumara i Adamićevoj, u blizini Jadranskog trga. Postavljene kamere radit će 24 sata.

Kako je rečeno na prezentaciji sustava vrijednog 200 tisuća kuna, cilj je povećati protočnost prometa središtem grada i uvesti reda. Sustav je trenutno u testnom radu, a nama preostaje prihvatiti spoznaju da je tu i da neće biti jeftin.

U naš lijepi grad dnevno, u tzv. vršnim razdobljima, dolazi i sedamdesetak tisuća automobila. Neminovno je da neki od vozača baš i nisu najraspoloženiji za vožnju po propisima i zakonu, a da bi reda bilo evo nama pet novih kamera.

Ravnatelj direkcije za informatički sustav Grada Rijeke Neven Lazarić tumači kako će sustav raditi: "Za svaki prekršaj provjerit će se datum, početak, završetak, trajanje prekršaja, i to će biti put klasificiranja: je li zaustavljanje ili parkiranje. Na osnovi toga prometnim redarima data je mogućnost da odrede kakva je kazna te će odabrati vrstu prekršaja učinjenog na tom mjestu."

Kazne će nam biti od 300 do 700 kuna, ovisno jesmo li stali na pješačkom, na autobusnoj, nogostupu, mjestu za dostavu ili onom za invalide. Snimku vašeg nestašluka možete i pogledati u redarstvu i onda najteži dio - plaćanje.

U Gradu kažu: nije to represija, to je želja za redom i protočnošću prometa. Dio vas će reći: "je, malo morgen." Istina je, kao i obično, negdje na pola puta.

Primjena noviteta ide od 15. kolovoza. Dotad, probni rad u kom je u posljednjih desetak dana vidljivo skoro dvije tisuće prekršaja, ponajviše u Adamićevoj. 

Nema više: "Samo sam skoknuo po cigarete", jer pušenja je ionako previše. Poslušajte:

Nove kamere u probnom radu do 15. kolovoza, pripremio Josip Krmpotić

Komentari