Rijeka: višak kila kod svakog sedmog učenika i jedanaeste učenice

Rijeka: višak kila kod svakog sedmog učenika i jedanaeste učenice

A može se. I sve znamo. (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Previše soli i šećera, preskakanje doručka i premalo kretanja, najvažniji su razlozi debljanja hrvata, pa je sada 60 posto odraslih preteško. Posebno brine debljanje djece, pa sad riječka ispitivanja pokazuju debljinu kod svakog sedmog učenika i svake jedanaeste učenice.

Idemo prema europskom vrhu i pratimo zabrinjavajući trend debljanja juga i istoka Europe, rečeno je na tribini u Rijeci uz Svjetski dan debljine. Podsjetili smo se da je Grad Rijeka izdao brošuru "Jedi kao ja", pazi se na pravilnu prehranu u vrtićima, a sada se radi i na unificiranju standarda prehrane u osnovnim školama. U borbi protiv debljanja nužna je tjelesna aktivnost i to najmanje 2,5 sata tjedno, a to se potiče uređenjem gradskih šetnica.

Po broju izrazito debelih, rekla je tajnica Hrvatskog društva za debljinu dr. Sanja Klobučar Majanović, približavamo se Europskom i svjetskom vrhu: u nas je 20 posto pretilih, europski prvak Velika Britanija ima ih 25 posto među stanovništvom, a u SAD-u ih je 30 posto. 

Uzrok je i promjena načina prehrane. Previše napuštamo mediteranske navike, a one, poput sitne plave ribe, ne moraju biti skupe. Tajnik Hrvatskog društva za debljinu dr. Davor Štimac istaknuo je da je gotovo 80 posto školske populacije nedovoljno fizički aktivna u većini europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj. 

Ako se trend ne zaustavi za deset godina više od dva milijuna i sto tisuća ljudi u Hrvatskoj biti će preuhranjeno. Tome pridonose i zaslađeni napici, a u posljednjem desetljeću njihova je konzumacija porasla za trećinu. Poslušajte:

Komentari