Rikon 2021 - završio bogati vikend fantastike, dodijeljene nagrade Artefakt

Rikon 2021 - završio bogati vikend fantastike, dodijeljene nagrade Artefakt Rikon 2021 - završio bogati vikend fantastike, dodijeljene nagrade Artefakt
Foto: Pixsell Foto: Pixsell
Foto: Pixsell Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

24. konvencija fantastike "Rikon" održala se u Art-kvartu “Benčić” u organizaciji Udruge “3. zmaj”. Bila je to prva manifestacija takvog kalibra u novom polivalentnom prostoru Art-kvarta, gdje je kroz tri dana raznovrsnog programa u potpunosti iskorišten kapacitet lokacije.

Održana su edukativna predavanja o aktualnim temama poput klimatskih promjena, transhumanizma i razvoju video igara. Predstavljena su nova književna izdanja, održane su igre igranja uloga i radionice te kreativne čitateljske radionice.

Prizemlje lokacije obogatili su izložbeno-prodajni štandovi gdje su tijekom cijelog vikenda gosti izlagali svoje radove, rukotvorine, knjige, igračke i drugo. U dvorištu je bila prilika pribaviti si posebne suvenire - limitirano izdanje ekskluzivnog Rikon piva te Monadu, prvu hrvatsku craft kolu sa specijalnom rikonskom etiketom na klingonskom jeziku.

Ovogodišnji Rikon nosio je podnaslov Igra - Inspiracija - Inovacija, a to se najviše vidjelo u pregrštu sadržaja za djecu svih uzrasta. Kroz brojne radionice djeca i mladi imali su priliku naučiti kaligrafiju, programirati autić, igrati igre koje potiču njihovu maštu i kreativnost, napraviti origamije te ponijeti kuće platnene torbe koje su sami dizajnirali.

Subotnji su program upotpunile i dvije dodjele nagrada. Na konvencijama je uobičajeno biti okružen kostimiranim posjetiteljima, a na Rikonu ni ove godine nije propuštena prilika nagraditi svu djecu koja su pokazala svoje najdraže kostime te najbolju odraslu cosplayericu pri cosplay natjecanju.

Održana je i dodjela nagrade Artefakt za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije i to u pet kategorija. U kratkoj kategoriji nagradu je osvojila Ana Cerovac za kratku priču "Kako je Potjeh tražio istinu", dok je dobitnik u srednjoj kategoriji Igor Rendić za priču "Obješeni muškarac".

Dječji žiri nagradu za najbolju knjigu za djecu dodijelio je Zdenku Bašiću za slikovnicu "Moguti", dok je dobitnica u kategoriji romana za mlade Sonja Smolec za roman "Predskazivač 2 (Prijatelj)". Nagrada za poseban doprinos fandomu ove je godine dodijeljena nedavno preminuloj Tatjani Jambrišak, cijenjenoj autorici, prevoditeljici, urednici, organizatorici i izdavačici koja je višestruko zadužila hrvatski žanr i književnost uopće.

U glazbenom programu nastupili su mladi virtuoz Frano Živković setom na gitari i ča metal bend Po’ Metra Crijeva.

Komentari