Rimska povijest Rijeke izlazi na svjetlo dana

Rimska povijest Rijeke izlazi na svjetlo dana Rimska povijest Rijeke izlazi na svjetlo dana
Projekt uređenja Arheološkog parka (Foto: Grad Rijeka Projekt uređenja Arheološkog parka (Foto: Grad Rijeka
Zapušteni Principij postaje Arheološki park (Foto: Goran Kovačić/Večernji list) Zapušteni Principij postaje Arheološki park (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)
Arheološko istraživanje Trga Pul Vele crikve obavljeno je 2008. i 2009. godine (Foto: Goran Kovačić/Večernji list) Arheološko istraživanje Trga Pul Vele crikve obavljeno je 2008. i 2009. godine (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)
Antički mozaici pokraj Kosog tornja (Foto: Goran Kovačić/Večernji list) Antički mozaici pokraj Kosog tornja (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)
Projekt Igora Franića (Foto: Studio za arhitekturu) Projekt Igora Franića (Foto: Studio za arhitekturu)
Otvaranje sarkofaga iz 4. ili 5. stoljeća, pronađenog 2009. pokraj Vele crikve (Foto: Goran Kovačić/Večernji list) Otvaranje sarkofaga iz 4. ili 5. stoljeća, pronađenog 2009. pokraj Vele crikve (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)
Foto: Goran Kovačić/Večernji list Foto: Goran Kovačić/Večernji list

Ostaci Principija postaju Arheološki park (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)

Nedavno započetim uređenjem Arheološkog parka u riječkome Starom gradu, na mjestu ostataka antičkog Principija, rimska povijest Rijeke bit će dostupnija javnosti, a uskoro se planira i uređenje ostataka antičkih termi kod Kosog tornja. Kako će to izgledati, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Arheološki park nalazit će se na Trgu Jurja Klovića u najužem središtu grada. Autori idejnog projekta odabranog na javnom natječaju su arhitekti Nenad Fabijanić Sonja Tadej. Namjera je predstaviti konzervirane rimske ostatke na izvornoj lokaciji te otvoriti taj dosad zapušteni dio centra grada.

Antička povijest Rijeke nije dovoljno dobro predstavljena javnosti, ocjenjuje ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić. Do sada gotovo potpuno nepoznat dio Rijeke, uređenjem Arheološkog parka postat će najjača točka riječkoga Staroga grada, rekla je za Hinu Radić Štivić.

Principij je bio kompleks rimskoga vojnog zapovjedništva koje je nadziralo Alpsku klauzuru, sustav golemih zidova, kula i utvrđenja za zaštitu istočne granice tadašnjega Rimskog carstva od prodora barbara. Alpska klauzura protezala se od Rijeke, koja se tada zvala Tarsatica, preko ruba planinskog zaleđa Rijeke do prostora sadašnje granice Hrvatske i Slovenije kod Prezida.

Pretpostavlja se da je Principij, u obliku kvadrata sa stranicama duljine 45 metara, sagrađen u 3. stoljeću, a srušen krajem 4. ili početkom 5. stoljeća. Na većem dijelu nekadašnjeg Principija kasnije su izgrađene zgrade. Sada se uređuje dio koji čini otprilike četvrtinu nekadašnjega kompleksa, a do sredine prošlog stoljeća bilo je zatrpano ruševinama građevina i slojem otpada.

Na tom je mjestu 1970-ih godina sagrađena zgrada Jadroagenta, ali je i dalje dio Principija ostao zapušten. Istraživanjima Hrvatskoga restauratorskog zavoda 2007. godine. utvrđeno je da se tamo nalaze ostaci dvorišta Principija, dijelom od klesanoga živog kamena koji čini podlogu, a dijelom popločanog, zatim četiri pomoćne prostorije te dio pročelja bazilike, poprečne građevine nasuprot ulazu, koja je imala i religijsku namjenu.

Predviđeno je da radovi na uređenju Arheološkog parka traju do kraja srpnja, a izvode ih GP Krk, Fidal i Kamen Pazin. Za uređenje parka i okolnog prostora iz gradskog će se proračuna izdvojiti 8,8 milijuna kuna.

Rimske terme kod Kosog tornja

pxl_090119_535.jpg

Za koju godinu javnosti će se predstaviti i druga značajna točka rimske povijesti Rijeke, Trg Pul Vele crikve, dio Staroga grada gdje su pronađeni ostaci termi iz antičkog razdoblja te ranokršćanske bazilike s višebojnim mozaicima i cjeloviti kameni sarkofag. Trg se nalazi uz današnju crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije, nekadašnju riječku katedralu koju su građani nazivali Vela crikva ili Duomo.

Urbanističko-arhitektonsko rješenje uređenja trga djelo je arhitekta Igora Franića. Ono je osmišljeno u obliku paralelnih greda od različitih materijala kao što su drvo, metal, beton i staklo. Na najatraktivnijem dijelu, oko nagnutog zvonika popularno zvanog Kosi toranj, postavit će se drvene grede između kojih će biti staklene plohe. Kroz njih će se vidjeti mozaik što se nalazi jedan metar ispod površine trga. Po potrebi će se, po Franićevoj zamisli, ta drveno-staklena konstrukcija podići kako bi se došlo do mozaika.

Sada se izrađuje projektna dokumentacija uređenja trga, a radovi se mogu očekivati u 2015. godini, kazala je Radić Štivić. Rimske terme građene su u dvije faze, u 1. stoljeću te početkom 4., kad je sagrađen sustav hipokausta, odnosno šupljeg poda koji se zagrijavao toplim zrakom. Trg je arheološki opsežno istražen 2008. i 2009. godine. (Foto: Goran Kovačić/Večernji list)

Komentari