Ročište za Uljanik odgođeno, Riječanka nova stečajna upraviteljica

Ročište za Uljanik odgođeno, Riječanka nova stečajna upraviteljica Ročište za Uljanik odgođeno, Riječanka nova stečajna upraviteljica
Današnje ročište u Pazinu (Foto: Pixsell) Današnje ročište u Pazinu (Foto: Pixsell)

Foto: Pixsell

Zamjenica županijskog državnog odvjetništva Nevenka Kovčalija, kao predstavnica države, odnosno najvećeg vjerovnika Uljanika d.d., danas je na samom početku izvještajnog ročišta u Pazinu zatražila razrješenje dosadašnjeg te imenovanje Marine Ružić iz Rijeke novom stečajnom upraviteljicom.

"Država ima više od 70 posto ukupnih potraživanja u vrijednosti više od tri milijarde kuna te ima pravo to tražiti, istaknula je Nevenka KovčalijaTime je, umjesto odluke o izradi stečajnog plana ili likvidaciji, država zatražila razrješenje dosadašnjeg stečajnog upravitelja Damira Majstorovića.

Kovčalija je pojasnila da smjernice za izradu stečajnog plana, koje je podnio Majstorović, ne pružaju temelje za donošenje tako važne odluke.

Taj je prijedlog prihvaćen na glasovanju vjerovnika s 82,3 posto, dok je 14,8 posto bilo suzdržano, a 2,9 posto protiv takve odluke. Sudsko ročište je odgođeno.

"Gospodin Majstorović je za danas pripremio okvir nacrta prijedloga stečajnog plana koji po meni drži vodu. Jako je dobar i za vjerovnike. Uvijek je pitanje što će dobiti ako ode u likvidaciju ili ako se nastave proizvoditi brodove. Danas brodovi koji su vlasništvu Uljanika d.d. vrijede oko 30 milijuna eura, ali će vrijednost pasti na natječajima pa cijena na kraju možda neće biti nikakva. Ali ako se dovrše, vrijednost može otići i na više od 50 milijuna eura", rekao je uoči ročišta u razgovoru za HTV predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Jedna od opcija je da se Uljanik dokapitalizira, a da to naprave gradovi i općine, o čemu se također razgovaralo, potvrđuje Cerovac. "Načelno su prihvatili da bi mogli sudjelovati u toj priči, ali prvo treba vidjeti što će vjerovnici odlučiti i što će predložiti stečajnom upravitelju. Oni mogu predložiti i neke svoje modele za izradu novog stečajnog plana. Mogu tražiti i likvidaciju. Ne treba trčati pred rudo. Očekujemo da vjerovnici donesu odluku o izradi stečajnog plana u kojem će biti gradnja 514. Treći maj mora raspolagati sa svojim brodovima kao što mi moramo sa svojima. Ne mogu oduzeti gradnju koja je u vlasništvu Uljanika d.d. Ne mogu nam to oduzeti, mogu itekako nastaviti sa svojim gradnjama, ali nam ne mogu umanjiti šansu da se izvučemo iz te priče", dodaje Cerovac.

Cerovac kaže da ima zainteresiranih za gradnju novih brodova u Uljaniku. "Sve imamo, samo je pitanje želi li država da se nastave graditi brodovi ili žele Uljanik zatvoriti", zaključio je.

Komentari