"Rocketman": otvoreno i bez rukavica o glazbenoj karijeri Sir Eltona Johna

"Rocketman": otvoreno i bez rukavica o glazbenoj karijeri Sir Eltona Johna

Elton John na koncertu u Hanoveru u Njemačkoj 22. svibnja ove godine (Foto: Pixsell)

"Ovisan sam o alkoholu, kokainu i seksu", početna je rečenica u filmu, koju glazbenik izgovara na grupnoj terapiji nakon što je shvatio da ima samo dvije opcije: ili se liječiti ili umrijeti. Odmah na početku filma jasno je da biografska drama o Eltonu Johnu neće prikrivati njegov stvarni život.

ROCKETMAN (2019). Redatelj: Dexter Fletcher. Scenarist: Lee Hall. Glume: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden.

Elton John, pravim imenom Reginald Kenneth Dwight, danas ima 72 godine, a apstinira već tridesetak. Na YouTubeu je zanimljiv komentar ispod spota pjesme "Your song" - preveden s engleskog jezika, glasi: "Ostali smo bez Freddieja Mercuryja, no srećom još uvijek imamo Eltona." I da, teško je komentirati "Rocketmana", a ne usporediti ga s filmom "Bohemian Rhapsody"

Naime, u tako kratko vrijeme gledati dva biografska filma o glazbenicima kultnog statusa, prava je rijetkost. Početak ove kritike na tragu je usporedbe ta dva filma, budući da "Rocketman" ne bježi od prikazivanja razvratnog života Eltona Johna. Dapače, u mnogim scenama vrlo eksplicitno prikazuje njegovu izraženu seksualnost te sklonost alkoholu i drogama, dok je film "Bohemian Rhapsody" snimljena kamilica o životu Freddieja Mercuryja

Razlika je i u tome što je "Bohemian" snimljen nakon smrti legendarnog pjevača grupe Queen, a za "Rocketman" je Elton John osobno dao otvorene ruke scenaristima da ga prikažu upravo onakvoga kakav je bio u prvome dijelu svoje karijere, kojim se film i bavi. Nadalje, mnogi koji su gledali "Bohemian Rhapsody" slažu se da u filmu cijene isključivo glazbu jer su korištene originalne snimke s Freddiejevim glasom, dok u "Rocketmanu" Eltonove pjesme izvodi glumac koji ga tumači, Britanac Taron Egerton

Glumcu svaka čast, i na ulozi i na umijeću pjevanja, tako da ne bih bila iznenađena da i on bude nominiran, pa i nagrađen Oscarom, kao što je bio slučaj s Ramijem Malekom za ulogu Freddieja Mercurya. Zanimljivo je da režiju oba filma potpisuje isti redatelj, Dexter Fletcher.

Kad smo već kod zanimljivosti, spomenimo i to da se ideja o snimanju oba filma stvarala godinama - "Rocketman" je nastajao puna dva desetljeća - a glavni su glumci zamijenjeni tek godinu ili dvije prije završetka snimanja: Barona Cohena je u ulozi Freddieja Mercuryja zamijenio Rami Malek, a Toma Hardyja, kao Eltona Johna, Taron Egerton. I obojica zaslužuju nagradu za najbolje glumačko ostvarenje. Malek je Oscara dobio, a Egerton ga očekuje.

No što reći o filmu "Rocketman" (osim da je bolji od "Bohemian Rhapsody")? Vrlo je to dobro biografsko-dramsko-glazbeno ostvarenje o jednom od kontroverznijih svjetski popularnih glazbenika. Scenaristički je vrlo probrano i kronološki posložen, uz odličnu režiju, kameru i kostime. Privatni život i karijera Eltona Johna, koji kao glavni lik dominira u svakoj sceni, najveća je snaga "Rocketmana". 

Gledatelj ima dojam kao da je Elton John osobno čitavo vrijeme snimanja filma bio iza kamere, ali navodno ga nije pogledao sve do premijere. Posebno valja istaknuti scene nastupa Eltona Johna na brojnim koncertima te njegove maštovite kostime, uključujući i neizostavne naočale. Te scene nisu dokumentarne; snimljene su na bajkovit način upravo kako bi se stvarni život odvojio virtualnoga. 

Zamjerka je na ponekim – doduše, vrlo rijetkim - patetičnim scenama, ali kako je Sir Elton u dubini duše veliki emotivac (tako je i prikazan, i toga se ne srami), ostaje pitanje je li to patetika ili ipak čista emocija. Film apsolutno zaslužuje zanimanje šire publike, a mlađoj generaciji ga toplo preporučam. Osim što je edukativan u širem smislu, film nudi i pregršt fantastične glazbe, koja danas, nažalost, ostaje u sjeni mnogih "lakih" nota.

Komentari