Rotor na Rujevici postaje prvo turbo kružno raskrižje na riječkom području

Rotor na Rujevici postaje prvo turbo kružno raskrižje na riječkom području Rotor na Rujevici postaje prvo turbo kružno raskrižje na riječkom području
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Rotor na Rujevici iduće će godine biti rekonstruiran u turbo kružno raskrižje, prvo na riječkom području. Prometni trakovi u kružnom toku bit će međusobno odvojeni nadvišenim rubnicima, a projekt je danas podržao Županijski savjet za sigurnost prometa.

Zbog nesnalaženja vozača, na raskružju na Rujevici se dogodi i po nekoliko prometnih nesreća tjedno, istaknuo je predsjednik savjeta Boris Skeledžić koji očekuje da će preinaka u turbo rotor povećati propusnu moć, ali i sigurnost vožnje na Rujevici. Tijekom 2017. na kružnom je raskršću na Rujevici zabilježeno 19 prometnih nesreća, a jedna je osoba smrtno stradala. U 2018. bilo je novih 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom, najviše zbog nepropisnog prestrojavanja.

Turbo kružna raskršća prvi su se put primijenila krajem prošlog stoljeća u Nizozemskoj, a od običnih se razlikuju po tome što su prometni trakovi kružnog kolnika međusobno odvojeni nadvišenim rubnjacima. Vozači na vrijeme moraju odabrati prometni trak jer se on u rotoru više ne može promijeniti. Posebnu pozornost treba posvetititi prometnoj signalizaciji i opremi, a vozače se prisiljava da pažljivije voze, uz brzinu od 35 do 37 kilometara na sat.

U idućoj se godini nakon izgradnje ceste od čvora Štefani do Marišćine očekuje i povećanje teretnog prometa, a izlaz na zaobilaznicu vodi upravo preko kružnog toka na Rujevici. Stoga je primjena turbo raskršća, prema prijedlogu rješenja izrađenog na Prometnom odjelu Veleučilišta u Rijeci, sa stajališta sigurnosti bolje rješenje u odnosu na dvotračno kružno raskršće, rečeno je na sjednici Savjeta.

Upozoreno je i na poražavajuću nekulturu vozača koju je zabilježio multifunkcionalni semafor postavljen na riječkom Istočnom izlazu. U probnom radu uređaja koji istovremeno registrira prolazak kroz crveno i prebrzu vožnju, tijekom samo nešto više od mjesec dana primorsko-goranska policija je zabilježila više od 400 prekršaja prolazaka kroz crveno svjetlo na semaforu i više od tisuću prekoračenja brzine. "Vozače nije stigla kazna jer je riječ o pilot-projektu koji nam je dokazao da je takav nadzor potreban. Zato smo zatražili, putem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, da taj uređaj ostane u stalnoj upotrebi na prometnicama", rekao je predsjednik Županijskog savjeta za sigurnost prometa Boris Skeledžić.

Čuli su se i planovi radova Županijske uprave za ceste u idućoj godini. Najveći su infrastrukturni projekti u riječkoj aglomeraciji cesta prema Ronjgima, dvogodišnji zahvat vrijedan oko 4,5 milijuna kuna, zatim cesta prema Žegotima vrijedna oko tri milijuna kuna, rotor u Puntu vrijedan oko 3,5 milijuna kuna, a u planu je i rotor u trgovačkoj zoni u Malinskoj. U Novom Vinodolskom će se urediti raskršće pokraj Lidla, a nastavit će se i proširenje ceste prema Platku, najavio je direktor ŽUC-a Georg Žeželić

Izvijestio je i kako je u tijeku imovinsko-pravna priprema za otkup oko milijun kuna vrijednog zemljišta za nastavak gradnje ceste u Kuželju u Gorskom kotaru, a obnavljat će se i cesta na ulazu u Vrbovsko te postaviti novi sloj asfalta u industrijskoj zoni na Kukuljanovu. No, proračun ŽUC-a se stalno smanjuje i nedostatan je za potrebno održavanje, opetovano je istaknuo Žeželić.

Poslušajte što su o planovima za novi rotor i ceste rekli Boris Skeledžić i Georg Žeželić:

Skeledžić i Žeželić, pripremila Neva Funčić

Komentari