S Katarom potpisan sporazum u području energetske tehnologije

S Katarom potpisan sporazum u području energetske tehnologije

Ministri Al-Sada i Vrdoljak potpali su sporazum (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Memorandum o suglasnosti u području energetske tehnologije što su ga potpisali predstavnici Hrvatske i Katara je preduvjet za gradnju terminala za ukapljeni plin na Krku.

Napokon bi se mogle početi ostvarivati dugo najavljivane investicije iz Katara u Hrvatsku. U Banskim dvorima ministar energetike i industrije Katara Mohammed Bin Saleh Al-Sada i hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potpisali su Memorandum o suglasnosti u području energetske tehnologije.

To je preduvjet za gradnju terminala za ukapljeni plin na Krku, što bi ga Katarani trebali financirati. Katarski ministar energetike Al-Sada istaknuo je nakon sastanaka s premijerom Milanovićem da su sva vrata međusobnog partnerstva s Hrvatskom otvorena. Ministar Vrdoljak Katarcima je predstavio i druge projekte poput INA-e te Jadransko-jonskog plinovoda.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministar rekao je da je katarska strana zainteresirana za dovoženje ukapljenog plina u Hrvatsku, no o investitoru još treba pregovarati: Treba netko odlučiti uložiti 600 milijuna eura. Dok ne nađemo strateške partnere koji će graditi LNG terminal s nama, bio to Katar ili netko drugi, nećemo preuzeti rizike građenja na državu Hrvatsku.

Katarska delegacija je iz Zagreba stigla u Rijeku i posjetila Islamski centar, a zatim su obišli i potencijalnu lokaciju za LNG terminal u Omišlju na otoku Krku. Katarski ministar Al-Sada potvrdio je interes za suradnju: Sigurni smo da će naša suradnja uskoro uroditi plodom. Zemlja ima ogromne potencijale, a Katar iskustvo te financijsku stabilnost i snagu.

Dok se u Zagrebu potpisivao Memorandum u Gospodarskoj komori PGŽ u Rijeci održana je tribina o koristi LNG terminala za hrvatsko gospodarstvo na kojoj je predavač George Juraj Puhalovich, inženjer iz Rijeke koji živi i radi u Americi, terminal nazvao projektom Apolo za Hrvatsku. Hrvatskom gospodarstvu treba nova investicija, no poučeni iskustvom dosadašnjeg neuspješnog privlačenja investitora za LNG terminal, sigurnost će nam dati tek potpis na ugovor o gradnji. Poslušajte prikaz Jelene Butković:

Komentari