San koji živi Daniel Rukavina: monografija za 80. rođendan

San koji živi Daniel Rukavina: monografija za 80. rođendan San koji živi Daniel Rukavina: monografija za 80. rođendan
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Predstavljanjem monografije "San koji živi - životni put i djelo akademika Daniela Rukavine", urednice Elvire Marinković Škomrlj, Sveučilište u Rijeci danas je obilježilo osamdeseti rođendan imunologa, dekana i rektora, utemeljitelja kampusa na Trsatu.

Dr. Daniel Rukavina počeo je s radom u imunologiji onda kada su hrvatski imunolozi bili među najboljima u svijetu. Bio je pozvani predavač posvuda po Europi, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Japanu. Slao je svoje studente u inozemstvo da steknu iskustvo, ali i pozivao renomirane imunologe na riječko sveučilište. Bio je vrlo uspješan u izboru suradnika. I imao je san: početi izgradnju sveučilišnog kampusa na Trsatu.

Aktualni rektor Pero Lučin, nekadašnji student, a onda i suradnik dr. Rukavine, istaknuo je da je njihovih zajedničkih petnaest godina rektorskih mandata, petnaest godina borbe za transformaciju institucije, borbe za svladavanje tuđih i svojih inercija. Tijekom tih godina Sveučilište u Rijeci udvostručilo se brojem ljudi, prostorom i utjecajem.

Svečana dvorana rektorata riječkog sveučilišta bila je premala za sve iz znanstvene, ali i šire društvene zajednice koji su se okupili čestitati slavljeniku osamdeseti rođendan. Dr. Rukavina je zaključio da, kada priznanja dolaze nakon što si prestao biti neki aktivni faktor u društvu, onda je to potvrda da se isplatilo živjeti i raditi na način na koji se radilo, poslušajte:

dr. Daniel Rukavina: "Potvrda da se isplatilo živjeti i raditi na način na koji se radilo", pripremila Tatjana Sandalj

Komentari