Sanirana četvrtina šteta na elektro sustavu Gorskog kotara

Sanirana četvrtina šteta na elektro sustavu Gorskog kotara

Izvješće o sanaciji: Vitomir Komen, Tomislav Šerić, Ljiljana Čule, Ante Pavić, Mirela Klanac (Foto: Lea Domijan Fišter/Radio Rijeka)

Šteta od elementarne nepogode u Gorskom kotaru najveća je mirnodopska šteta u povijesti Hrvatske rekao je predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić. Ukupni troškovi otklanjanja štete od elementarne nepogode na elektroenergetskom sustavu na području Gorskoga kotara iznose gotovo 84,5 milijuna kuna.

Do sada izvedeni sanacijski radovi vrijedni su 20 milijuna kuna, a upravo kreće druga faza sanacije rekao je Tomislav Šerić najavivši da će se obaviti sve da bi u budućnosti smanjili rizik da se tako nešto ponovi. To znači povezivanje mreže podzemnim kabelima s okolnim mrežama. Radovi će početi prije ljeta, veći dio bi trebao biti završen do kraja ove, a ostatak iduće godine.

HEP sanaciju ovakvih šteta inače financira iz vlastitog Fonda rizika u kojem je 10 do 15 milijuna kuna. Štete u Gorskom kotaru su znatno veće, stoga su rezultati procjene što je napravljena krajem veljače poslani resornom ministarstvu. Od ukupne vrijednosti štete, 54 milijuna je prijavljeno Fondu solidarnosti Europske unije i očekuje se da će dobar dio tih sredstava biti i povučen.

Prije elementarne nepogode podzemne dionice elektroenergetske mreže Gorskoga kotara činile su 30 posto, a planira se da 48 posto elektroenergetskih kabela na području Gorskoga kotara bude podzemno. Javlja Lea Domijan Fišter: 

Komentari