Sanja Barić: Postoji razlika između znanja i mišljenja!

Sanja Barić: Postoji razlika između znanja i mišljenja!

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Jedna od najvećih stručnjakinja za ustavno pravo u Hrvatskoj, profesorica s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić bila je gošća emisije Na obedu. Listali smo album uspomena, ali i komentirali nekoliko razina aktualne situacije.

Čitav život težila sam perfekcionizmu, što je zapravo teret, ali u ovoj fazi života baš je nekako lepo kada sve to dolazi na naplatu, govori Sanja Barić i dodaje da joj je, obzirom na situaciju u kojoj živimo, najveće profesionalno zadovoljstvo - studenti zadovoljni online nastavom.

Cijeli život vezana je uz Pećine u Rijeci, tamo je odrasla, tamo i sada živi, doznali smo o Sanji privatno, listajući njen obiteljski album uspomena. Kao mala mislila je da treba spašavati svijet i neka vrsta njenog supermena u to vrijeme bio je generalni tajnik Ujedinjenih naroda, a ipak je pravo bilo slučajan odabir.

Odgoda odluke 'što ću' pridonijela je tome da ostane na fakultetu, govorila je Barić tumačeći početke karijere. A profesorsko mjesto pokazalo se idealno jer nudi položaj u kojem se sve teme mogu propitivati, pa i izbor predsjednika Ustavno suda.

"Važno je ne napadat ljude, mi smo svi u dobroj vjeri. Ali demokracija zahtijeva osobne vrline, znanje, odgovornost, intelektualnu mogućnost da pročitate i shvatite koji izvori su relevantni. Tada ćeš vidjeti gdje je greška. Moramo shvatiti da postoji razlika između znanja i mišljenja!", govorila je Sanja Barić.

Sada je u radnoj skupini koja stvara zakon o lobiranju, pa je i to bio dio razgovora: zašto je "...važno osvijetliti što više prostora, kako bi ostalo što manje mraka, da se u mraku ne zbivaju marifetluci".

Kakvi su konkretni problemi hrvatskog pravnog sustava? Prema Barić: procesne zakone treba srediti, imamo jedan broj sudaca koji je nekompetentan, premalo je stegovne odgovornosti, treba podignuti standarde. A modele za rješavanje svega toga već imamo, napravili su ih kolege, ali sve ovisi o političkoj volji, naglašava naša sugovornica.

I za kraj kovid: zašto cijepljenje nije obvezno? I može li biti? Pravo tu ne postavlja nikakav problem, apsolutno je moguće uvesti obvezu cijepljenja, objašnjava Sanja Barić: to se čini zakonom i to bi trebao usvojiti Sabor. 

Problem je demokracije što mi svi doživljavamo da sve o svemu znamo, dodaje. Ono što je nesporno je da bolest postoji, da oduzima živote i da cjepiva pomažu. "Naravno da smo svi u strahu i da smo pozvani da razmišljamo, ali zar mi doista u svakom trenutku propitujemo baš sve?", pita Barić. 

Dotakli su se Mario i Sanja i zakonske obveze glasovanja, a što je još ispričala i koju glazbu odabrala, poslušajte u nastavku:

Sanja Barić: Demokracija je proces u kojem ne možemo stajati sa strane i čekati da netko za nas nešto riješi, pripremio Mario Lipovšek

Komentari