Sanjkaške utrke u Gorskome kotaru - uskoro možda i tijekom ljeta!

Sanjkaške utrke u Gorskome kotaru - uskoro možda i tijekom ljeta! Sanjkaške utrke u Gorskome kotaru - uskoro možda i tijekom ljeta!
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Nekada je Gorski kotar zimi privlačio goste ponudom svojih skijališta, no u posljednje vrijeme na tom se području uređuje sve više kvalitetnih sanjkaških staza. Tijekom ovoga vikenda su na čak tri goranske lokacije, u Delnicama te naseljima Kupjak i Lokve, organizirana natjecanja u sanjkanju.

Na prvi obilniji snijeg ove zime Gorani su morali čekati do prvog vikenda veljače, no samo dan nakon prestanka oborina Općina Lokve je najpoznatiju goransku stazu uspjela pripremiti za natjecanja. Općinski načelnik Toni Štimac kaže da su prošloga vikenda počele utrke Hrvatskog sanjkaškog te Kupa Gorskog kotara. "Uredili smo stazu Hrvatskog sanjkaškog centra Jezero. Ovaj, pak, vikend imamo jednu nadogradnju tog sanjkaškog kupa i selimo na stazu u Kupjaku", govori Štimac.

Natjecanja je, osim vikendom, u Lokvama bilo i tijekom tjedna, a sve to, dodaje Štimac, govori zašto umjesto skijališta sanjkaške staze postaju sve popularniji sadržaj zimske ponude Gorskog kotara: "Pa to je puno jednostavnije i jeftinije nego se baviti skijanjem. Sa sanjkalištem ne riskiramo toliko kao sa skijalištima, odnosno nemamo nekakvih velikih investicija kao što su topovi za snijeg."

I dok goranska skijališta još uvijek čekaju uvođenje sustava umjetnog zasnježenja, na sanjkaškim stazama čak ni manjak prirodnog snijega ne mora nužno značiti gubitak. U Općini Lokve ozbiljno se krenulo i s razvojem ljetne varijante sanjkanja. Kandidirali su se za Svjetski sanjkaški kup na kotačićima, kaže načelnik Toni Štimac. "Prođe li nam ta kandidatura, njome ćemo dobiti potvrdu Svjetske sanjkaške organizacije da staza udovoljava svim uvjetima i da smo, slikovito rečeno, 'pogodili u sridu'."

Kako bi sanjkanje doista postalo dio cjelogodišnje ponude turizma Općina Lokve, je uz potporu Primorsko-goranske županije i Hrvatske turističke zajednice, u razvoj infrastrukture svoje staze dosad uložila oko 300 tisuća kuna. Poslušajte prilog:

Sanjkanje - sportsko-turistički potencijal, pripremio Nenad Lučić

Komentari