Šarar: rekonstrukcija "Galeba" započet će do kraja ove godine

Šarar: rekonstrukcija "Galeba" započet će do kraja ove godine Šarar: rekonstrukcija "Galeba" započet će do kraja ove godine
Ruzinavi brod čeka obnovu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Ruzinavi brod čeka obnovu (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)
Lani je poslužio kao kulisa za snimanje serije Strike Back (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Lani je poslužio kao kulisa za snimanje serije Strike Back (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Galeb u riječkoj luci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Rekonstrukcija broda "Galeb", usidrenog na riječkom lukobranu, odnosno Vinodolskom pristaništu, od 2013. godine, započet će do kraja ove godine, rekao je za naš radio gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Finaliziraju se dokumenti potrebni za javnu nabavu, koji se očekuju tijekom ovoga mjeseca. Projekt uključuje brod "Galeb" i Palaču šećerane u kompleksu bivšeg Benčića. Ukupna procijenjena vrijednost je 82 milijuna kuna, od čega su sredstva iz fondova EU u iznosu od 69 milijuna kuna.

"Galeb" je bio školski brod Jugoslavenske ratne mornarice. Izgrađen je 1938., a saveznici su ga potopili krajem 1944. u riječkoj luci. Početkom 1948. brod je izvađen, djelomično je rastavljen i rekonstruiran 1951. godine, nakon čega postaje poznat kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita.

Godine 2009. Grad Rijeka postaje njegov novi vlasnik, nakon što ga je izlicitirao za 150 tisuća dolara. Planirani početak radova na brodu bio je u lipnju ove godine, a završetak je planiran tijekom 2020. godine. 

"Po završetku rekonstrukcije i opremanja, brod 'Galeb' će na ukupno 5565 četvornih metara imati kulturnu namjenu - za stalni muzejski postav, povremene izložbe, kino i kreativne radionice, kao i komercijalnu namjenu – hostel, bar/restoran i suvenirnicu", rekao je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Poslušajte izjavu:

Šarar: Ugovor i radove očekujemo do kraja godine, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari