Savjeti liječnika: kako se pravilno zaštititi od hladnoće?

Savjeti liječnika: kako se pravilno zaštititi od hladnoće?

Kapa, kapuljača, rukavice, topla jakna - uz to može i kavica na svježem zraku (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Riječke ekipe hitne medicinske pomoći zbog hladnoće i sve većeg broja oboljelih od gripe imaju oko 20 posto više intervencija nego inače. Pomoć najčešće traže starije usamljene osobe i kronični bolesnici, zbog otežanog disanja, visoke temperature i kašlja.

Primjerice, od tridesetak izlazaka hitne pomoći na teren dnevno, pet do šest ih je zbog spomenutih tegoba pacijenata. I poziva na telefon hitne je više - mnogi traže savjete kad se pojave komplikacije zbog osnovne kronične bolesti, a među pozivateljima je najviše srčanih bolesnika. Kako se zaštiti od hladnoće, tumači obiteljski liječnik Leonardo Bressan u razgovoru s Biserkom Belić.

Bressan pojašnjava da niske temperature predstavljaju opterećenje, naročito za kronične bolesnike i organizme iscrpljene bolešću, jer se krvne žile zbog hladnoće sužavaju, prvenstveno na koži koja je najveći i najpotkrvljeniji organ. To stvara otpor protjecanju krvi kroz žile, pa je to prepreka pravilnome radu srca, posebice ako je iscrpljeno nekom bolešću. 

Bitno je u zimskim mjesecima imati "prohodan" nos, savjetuje Bressan, jer će pravilno disanje omogućiti nosu njegovu osnovnu funkciju - očistiti udahnuti zrak od mikroprašine, navlažiti ga i zagrijati na tjelesnu temperaturu, što je vrlo važno kad je velika razlika između vanjske i temperature tijela. 

Osim toga, treba se dobro odjenuti te izbjegavati neprozračene prostore gdje boravi mnogo ljudi, zbog moguće zaraze virusima što se prenose zrakom, bar dok traje epidemija gripe. Treba i kapom zaštititi glavu da ne gubimo tjelesnu toplinu preko lica i ne pothladimo mozak, na što moraju posebice paziti oni koji nemaju gustu kosu. Poslušajte razgovor s dr. Bressanom: 

Komentari