Sedam zemalja s istim prometnim ciljem

Sedam zemalja s istim prometnim ciljem Sedam zemalja s istim prometnim ciljem

U Rijeci je održan treći radni sastanak komisije za promet i infrastrukturu Jadransko-jonske euroregije. Pod predsjedanjem Primorsko-goranska županije sudjelovali su predstavnici regija iz šest zemalja te brojnih institucija koje se bave prometom. Cilj im je zajednički nastup u obrani sličnih interesa prema ostatku Europe.

Artikuliramo temelje buduće političke odluke Europske unije o uvrštenju jadransko-jonskog koridora u mrežu europskih koridora, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Sve zemlje na trasi, a ima ih sedam, imaju isti cilj, dodao je župan, a to je povezati svoj sustav turizma, luka i prometa te ispuniti kriterij multimodalnosti i višeeuropske povezanosti. Komadina je naglasio potrebu prometnog povezivanja svih zemalja u susjedstvu, pa i onih koje nisu u Uniji.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predstavio je projekt SETA, South East Transport Axis, o prometnom povezivanja sjevera i juga Europe koridorom između Baltika i Jadrana. Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da je pokušao državnu prometnu strategiju koja će za petnaestak dana u javnu raspravu dijelom prezentirati na primjeru Rijeke i Primorsko-goranske županije jer je riječki prometni pravac jedini integriran u 10T mrežu.

Ministar je dodao da su Hrvatske željeznice završile projektiranje do građevinske dozvole na većini dionica riječkog prometnog i željezničkog pravca na kojima će ukupna ulaganja do 2020. biti oko dvije milijarde kuna većinom financirane iz zajedničke EU blagajne. Javlja Lea Domijan Fišter:

Komentari