Siječanj u Art-kinu: Federico Fellini, Dalibor Matanić i Ognjen Sviličić

Siječanj u Art-kinu: Federico Fellini, Dalibor Matanić i Ognjen Sviličić

Foto: Art-kino

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija Art-kino započinje evergrinom Slatki život, a siječanj donosi i premijeru treće sezone serije Novine Dalibora Matanića, premijeru filma Glas Ognjena Sviličića.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16:00 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Također, Art-kino priprema program sjećanja na riječkog novinara Mišu Cvijanovića uz talijanski klasik Široki plavi put. Nakon zimske pauze Art-kino u 2020. godini svoja vrata otvara 8. siječnja, a prvi novitet na repertoaru kina južnokorejski je film godine, triler Parazit, nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu.

Idućeg dana, 9. siječnja, u redovan program stiže i novi film uvaženog britanskog redatelja Kena Loacha Oprostite, mimoišli smo se, a od 10. siječnja na velikom platnu Art-kina prikazuje se i nagrađivani makedonski dokumentarac Medena zemlja o drevnoj vještini pčelarstva u planinskim predjelima Makedonije.

Istog je dana u jedinstvenom terminu na programu jedan od najvećih hitova Tima Burtona, komercijalno i kritički proslavljeni Batman (1989.) s Michaelom Keatonom, Jackom Nicholsonom i Kim Basinger u glavnim ulogama. Od filmskih noviteta tu je i biografska drama Terrencea Malicka Skriveni život (od 16. siječnja) i dokumentarac o najvećoj nogometnoj zvijezdi svih vremena Diego Maradona (od 23. siječnja).

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija (1920.-1993.) Art-kino započinje 20. siječnja evergrinom Slatki život, prvim filmom koji je izašao iz okvira neorealizma i suvereno (Grand prix u Cannesu) najavio novu, modernističku fazu u autorovom stvaralaštvu koja je očište kamere sa zapuštene provincije i nadanja malih ljudi usmjerila prema životu velegrada, a tematsko žarište postavila na pojedince koji prolaze kroz krizu identiteta. Prije projekcije filma prigodno će se održati okrugli stol na temu filmskog života i djela Federica Fellinija na kojem će sudjelovati kroatist Saša Stanić, kulturolog Boris Ružić i komparativist Nikica Gilić.

Nakon svjetske premijere u Busanu gdje je dobio sjajne kritike, film Glas Ognjena Sviličića (Oprosti za kung-fu, Armin) svoju riječku premijeru ima 22. siječnja u Art-kinu. Novi film nagrađivanog redatelja i scenarista donosi priču o Goranu, tinejdžeru čija majka odlazi raditi u inozemstvo, a njega šalje u katoličku školu. Međutim, po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se ondje nameće. Čvrsta stava da vjera ne smije biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.

Istog tjedna, 25. siječnja u Art-kino stiže još jedna domaća premijera, već tradicionalna u riječkom kinu. Te su subote na repertoaru prve dvije epizode treće i finalne sezone televizijske uspješnice Novine snimane u Rijeci u režiji Dalibora Matanića. Politički triler poznatog hrvatskog redatelja, sniman prema scenariju novinara i urednika Ivice Đikića, ove sezone fokus stavlja na pravosuđe, dok tema utjecaja kapitala i politike na medijsku scenu i dalje stoji u temelju radnje. Producenti najavljuju da će Riječanke i Riječani u posljednjoj sezoni vidjeti svoj grad kakvim ga još nisu imali prilike vidjeti, a velikoj riječkoj premijeri Novina pridružit će se i sam redatelj uz članove filmske ekipe.

U spomen na riječkog novinara Mišu Cvijanovića, čestog i dragog suradnika Art-kina, održava se program sjećanja uz talijanski film Široki plavi put (1957.) – prvi cjelovečernji film velikana talijanske kinematografije Gilla Pontecorva s legendarnim francuskim glumcem Yvesom Montandom i talijanskom glumačkom zvijezdom Alidom Valli u glavnim ulogama. Film je inače sniman na području grada Crikvenice, a povodom prve obljetnice smrti Miše Cvijanovića, 28. siječnja Art-kino prikazuje Široki plavi put, čije je snimanje omiljeni riječki novinar kao dječak s udivljenjem gledao na crikveničkim ulicama.

Eksperimentalni dokumentarni film Nevidljivi grad Pierrea Commaulta, u produkciji riječkog Filmaktiva donosi spoj epistolarnih sjećanja entuzijastičnog talijanskog legionara i uplašene hrvatske djevojke iz D'Annuncijeve riječke povijesti uz vizure grada danas. Premijera Nevidljivog grada održava se 29. siječnja u Art-kinu.

Krajem mjeseca, 30. siječnja, počinje nova sezona Kino učionice, programa u organizaciji Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i Art-kina koji s riječkog Sveučilišta feminističku misao već četvrtu godinu za redom dovodi u multifunkcionalni prostor Mini Art-kina. U iščekivanju novog semestra predavanja i teorijskih preispitivanja načina gledanja filmova, angažirane publike i politika gledanja, u atriju Art-kina najavljen je okrugli stol Feminizam i filmska romansa čije su gošće i gosti Jelena Veljača, Tea Škokić i Boris Ružić, uz moderatorice programa Dubravku Dulibić Paljar i Mariju Katalinić.

Na Obiteljski program, uz nastavak prikazivanja animirane komedije Špijunaža i kamuflaža, 18. siječnja stiže avantura Dolittle, novi igrani film o neobičnim zgodama omiljenog veterinara. U originalnoj verziji filma na engleskom jeziku uz Roberta Downeyja Jr., impresivnu glumačku postavu čine Antonio BanderasEmma ThompsonRami MalekMarion CotillardRalph FiennesSelena Gomez, Octavia Spencer i mnogi drugi, a Dolittle u Art-kinu na program stiže u originalnoj i sinkroniziranoj verziji.

Komentari