SIKD: Država i dalje ne ispunjava obveze prema MID-u i TIBO-u

SIKD: Država i dalje ne ispunjava obveze prema MID-u i TIBO-u

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Nastavljaju se igre Centra za restrukturiranje i prodaju prema radnicima tvornice Motori i dizalice 3. maj, a država nije ispunila ni obaveze prema Tvornici industrijske i brodske opreme 3. maj, upozorava Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Radnici zbog neisplate plaća dobivaju ovrhe i svojom egzistencijom plaćaju neodgovorno postupanje države. Sindikat smatra da se u odluci CERP-a o odabiru najbolje ponude za MID ne može vidjeti tko će, odnosno hoće li država namiriti radnička potraživanja za neisplaćene plaće, rekli su Rajko Kutlača i David Bregovac iz SIKD-a.

Podsjetili su da se država obvezala do privatizacije isplaćivati plaće. Nije im jasno zašto, iako je novac na računu MID-a, još nije isplaćena i druga obećana plaća, odnosno plaća za siječanj ove godine. Zatražili su da se ta plaća odmah isplati. 

Od Sindikata metalaca Hrvatske jučer je SKID zatražio odgovor hoće li i dalje ustrajati na tome da se ispune sve obveze prema radnicima ili će zaključiti štrajk, koji je sada u mirovanju. Odnos države prema TIBO-u još je gori, smatraju sindikalisti. Država ne poštuje svoje odluke u vezi s tom tvrtkom i radnicima je isplaćena tek siječanjska plaća.

Upravno vijeće CERP-a je 24. travnja prihvatilo ponudu pulskog Uljanika za kupnju dionica MID-a te odlučilo da će CERP radnicima isplatiti dvije zaostale plaće. CERP će pozvati izabranog ponuditelja, Uljanik, na sklapanje Ugovora o prodaji i prijenosu dionica 3. maj MID u što prije, najkasnije za 60 dana.

Radnicima TIBO-a je, pak, plaća za siječanj isplaćena 1. travnja, nakon čega je i u toj tvornici štrajk stavljen u mirovanje, a proizvodnja nastavljena. Iz Sidikata metalaca Hrvatske tada su ocijenili da je problem tek privremeno riješen, a da rješavanje problema privatizacije nije na vidiku.

Komentari