Simfonijski koncert "Bruckner": eksplozija oduševljenja publike

Simfonijski koncert "Bruckner": eksplozija oduševljenja publike Simfonijski koncert "Bruckner": eksplozija oduševljenja publike
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Vrhunski glazbeni događaj u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, simfonijski koncert "Bruckner", pod zadivljujućim vodstvom gosta, mladog bugarskog dirigenta Yordana Kamdzhalova, publiku je ostavio bez daha.

Što može dirigent učiniti od sjajnog orkestra, sastavljenog od vrsnih profesionalnih glazbenika, vidjeli smo na sinoćnjoj izvedbi Brucknerove simfonije u Es-duru, koju je skladatelj podnaslovio "Romantična".

Gusta, tehnički zahtjevna partitura, prepuna zvučnih harmonijskih zapleta, monumentalna obimom i jakim kontrastnim izrazima, mladom maestru Yordanu Kamdzhalovom bila je nadahnuće i ogromna inspiracija. Memorirao je djelo i prepustio se čaroliji slikanja glazbe zajedno s nadahnutim umjetnicima u orkestru, sastavljenom od riječkih snaga, uz dopunu samo šest gostujućih glazbenika.

Nikada do sada nismo čuli tako suptilna pijanissima i tako snažno oblikovan zvuk u fortissimima, korpus limenih puhača nadmašio je svoje izvedbene mogućnosti vođen izvrsnim solom horne, čisto, meko, toplo, uvjerljivo. Drveni puhači pretapali su svoje dionice s gudačima čistog tempa, čvrstog ritma, osebujno vođeni magijom maestra Kamdzhalova, jasnih uputstava, mekih ruku, senzibilnoga naboja, strasnih emocija.

Sve su to glazbenici iz orkestra s osmjehom i užitkom pratili i bojali glazbom prostor pozornice i gledališta. Dokazali su da su najbolji orkestar. Svaki put sve bolji u suigri s vrhunskim dirigentima koji znaju kako pretopiti čaroliju nota u blistavi uspjeh.

Oduševljenje publike bilo je poput eksplozije, a pljesak zadovoljstva još uvijek traje. Poslušajte:

Sjajni Bruckner, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari