Simfonijski koncert "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski" oduševio publiku

Simfonijski koncert "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski" oduševio publiku

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem njemačkog dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera, sinoć je pružio nesvakidašnji užitak publici izvedbom Simfonijskog koncerta naziva "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski".

Bio je to koncert pun naboja i velikih emocija. Započeo je nježnim Preludijem „Zora nad rijekom Moskvom" iz opere „Havanšćina" Modesta Petroviča Musorgskog, da bi se nastavio temperamentnom izvedbom Prokofjevog Marša iz opere „Zaljubljen u tri naranče". A onda je uslijedio Tatjanin prizor s pismom iz 1. čina opere „Evgenij Onjegin" Čajkovskog sa solisticom Anamarijom Knego koja je uz sjajnu pratnju orkestra oduševila nanovo riječku publiku svojim besprijekornim toplim glazbenim izrazom i prelijepim, čistim visinama laganih zapjeva.

Nakon pauze, Šesta simfonija u h-molu, poznata kao „Patetična", Petra Iljiča Čajkovskog, koja je zarobila sva čula slušatelja. Maestro Steinaecker memorirao je gustu partituru, izvanredno čisto i emotivno vodeći izvrsno uigran Riječki simfonijski orkestar koji je disao sa svakim znakom uživljenog dirigenta. Posebne pohvale fagotu, oboi, klarinetu, kao i izvrsnom korpusu limenih puhača koji su bojili izvedbu mračnim pa svijetlim tonovima, oslikavajući uz sjajne gudače buru emocija koje su se sukobljavale u skladatelju dok je pisao svoju posljednju simfoniju. Suptilno izrađena dinamika podcrtavala je kontraste među stavcima, a oblikovan i pun ton orkestra izmamio je dugi pljesak publike i povike bravo. Osvrt Glorije Fabijanić Jelović:

Simfonijski koncert "Musorgski, Prokofjev, Čajkovski", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari