Sindikat Preporod: Iste kazne za nasilje nad liječnicima i učiteljima

Sindikat Preporod: Iste kazne za nasilje nad liječnicima i učiteljima

Predstavnici sindikata pred novinarima (Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka)

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić najavio je izjašnjavanje članstva o inicijativi da se dio Kaznenog zakona, koji bi trebao govoriti o zaštiti liječnika i zdravstvenih radnika od nasilja, primjenjuje i na učitelje, nastavnike i nenastavno osoblje.

Izjašnjavanje će se provoditi od 8. od 13. lipnja, u 360 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluje Preporod te ostalim ustanovama u kojima bude interesa, rekao je Željko Stipić na konferenciji za novinare, dodavši da će liste s potpisima biti dodane prijedlogu o dopuni članka 315. Kaznenog zakona.

Radnici u školskim ustanovama izjašnjavat će se na pitanje: "Jeste li za to da se sadržaj i sankcije predviđene člankom 315. Kaznenog zakona odnose i na učitelje, nastavnike i radnike iz redova nenastavnog osoblja?".

Sindikat se time uključuje u javnu raspravu o prijedlogu izmjena Kaznenog zakona, kojima se predviđa sankcioniranje nasilnog ponašanja u zdravstvenim ustanovama, za doktore medicine, doktore dentalne medicine i druge zdravstvene radnike.

Stipić je naglasio da će pitanje sigurnosti u školama biti sve važnije, a sprječavanju nasilničkog ponašanja ne treba pristupati selektivno nego tražiti jedinstvena rješenja. Propisivanjem kazni za nasilničko postupanje prema zaposlenicima škola nasilje se može prevenirati, ali bi trebalo osigurati i brži tijek sudskih postupaka.

Predsjednik Preporoda upozorio je na povećanje nasilničkog ponašanja u školama, posebice na kraju školske godine, a počinitelji su uz učenike sve češće njihovi roditelji i starija braća. Problem je i vršnjačko nasilje, rekao je navodeći da su tu na raspolaganju jedino pedagoške mjere.

U sindikatu su nezadovoljni jer se odustalo od prenašanja pedagoških mjera, pogotovo težih, iz godine u godinu, pa je kažnjavanje učenika ponovno "olabavilo".

Učitelji i nastavnici, kao i svi zaposleni u javnim službama, zahvaljujući izmjenama Kaznenog zakona iz 2015. više ne moraju podnositi privatne tužbe u situacijama prijetnje ili prisile, nego se progon pokreće po službenoj dužnosti.
To je bio mali korak naprijed, kaže Stipić, ali nema informacija o učincima tih promjena pa nije poznato je li riječ o stvarnom ili "papirnatom" pravu.

Sindikat predlaže da se u izmjene Kaznenog zakona uvrste odredbe po kojima bi se za sprječavanje učitelja u obavljanju odgojno-obrazovne djelatnosti počinitelja moglo kazniti zatvorskom kaznom do tri godine, a za nanošenje tjelesne ozljede do pet godina. Poslušajte izjavu:

Stipić: Iste kazne za nasilje nad liječnicima i učiteljima, pripremila Olivera Vinković

Komentari