Škreb: Gospodarstvo je loše, ali ne prijeti nam bankrot

Škreb: Gospodarstvo je loše, ali ne prijeti nam bankrot

Marko Škreb (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

Već petu godinu zaredom hrvatski BDP je u padu jer trošimo više nego što prihodujemo od poreza. To ima svoju cijenu, a plaća se javnim dugom, kaže ekonomist Marko Škreb.

Tako smo u nekoliko godina od niskozadužene postali visokozadužena zemlja u kojoj je rizično ulagati. Posljedica je to duboke strukturne krize, a sporost u provođenju reformi nosi novo zaduživanje i sve veće kamate, ocijenio je glavni ekonomist Privredne banke Zagreb Marko Škreb na današnjem radnom doručku s riječkim gospodarstvenicima.

Škreb je ozbiljnost reformi objasnio usporedbom s plaćanjem godišnje premije osiguranja za auto. Ako nismo imali štetu, dobivamo bonus, a tako i država - što je stabilnija, to je rizik manji, pa su i kamate niže. Naš javni dug dosegao je gotovo 60 posto BDP-a, ali nije utješno to što je njemački dug čak 90 posto. Njemačka je stabilna i može dobiti koliko god hoće kredita uz nisku kamatu, a mi ih skupo plaćamo.

Za smanjivanje proračunskog deficita Škreb tvrdi da je potrebno smanjiti rashode, čime će se proporcionalno povećati gospodarski rast u srednjem roku.

Sljedeće godine možemo očekivati lagani rast, tvrdi Škreb, no smatra da se ni ova vlada nije uhvatila ukoštac s ozbiljnim problemima. Iako se problemi hrvatskoga gospodarstva ne mogu riješiti preko noći, stanje ocjenjuje kao stabilno loše - ali bez opasnosti od bankrota. Javlja Olga Mandić:

Komentari