Skupština PGŽ: Zasnježivanje Platka skuplje sedam milijuna kuna?!

Skupština PGŽ: Zasnježivanje Platka skuplje sedam milijuna kuna?!

Žele li građani trošiti proračunske novce na zasnježivanje Platka, pitao se župan Komadina i skinuo točku s dnevnog reda (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Županijska skupština Primorsko-goranske županije u četvrtak je raspravljala, ali nije glasala o financiranju, odnosno poskupljenju gradnje sustava za zasnježenje i uređaja cjelogodišnjih sadržaja na Platku za 5,9 milijuna kuna, budući je župan Zlatko Komadina nakon rasprave povukao taj prijedlog.

Zasjedanje županijske skupštine Primorsko-goranske počelo je burnim pljeskom kojim su vijećnici čestitali Vatrenima na pobjedi i ulasku u finale Svjetskog prvenstva.

Prijedlogom izmjene Odluke o financiranju gradnje sustava za zasnježenje i uređaja cjelogodišnjih sadržaja u sklopu provedbe projekta Regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak povećala bi se ukupna suma financiranja iz županijskog proračuna za 5,9 milijuna kuna, na ukupno 26,7 milijuna kuna.

U ovoj godini ne bi se mijenjala predviđena izdvajanja od 5,8 milijun kuna, dok bi se ulaganja u 2019. povećala za 3,4 milijuna, a u 2020. za 2,5 milijuna kuna. 

U raspravi su iz oporbe navodili da se u Platak puno ulaže, da je potrebno kvalitetnije pripremiti odluku, da za projekte na Platku treba pronaći partnera, ali i da će ipak poduprijeti predloženo. Iz županije su obrazlagali da je provedena javna nabava, da su ponude bile veće od procijenjene vrijednosti, da su cijene materijala i radova rasle, da je voda na Platku neophodna ne samo radi zasnježenja, nego cjelovitog razvoja.

Zlatko Komadina je rekao da bi nova tehnologija mogla omogućiti i 100 dana snijega, ali da i dalje ostaje pitanje hoće li projekt biti profitabilan, treba li uložiti toliki novac i u što. Neće Platak uteći, pa radi odgovornosti prema novcu poreznih obveznika i radi sumnje koja se uvukla predlažem da se ovo poništi i da se raspiše novi natječaj, pa ćemo onda odlučiti, rekao je i predložio da se provede e-savjetovanje s građanima te da u povjerenstvo za provedbu javne nabave za taj projekt uđu i dva predstavnika oporbe.

Županijska skupština prihvatila je prijedlog  odluke o sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Jelenje Dražice u Dražicama i izgradnju školske sportske dvorane. Procijenjena vrijednost radova je 33,5 milijuna kuna, od kojih će županija osigurati 60, a Općina Jelenje 40 posto.

Prihvaćen je i prijedlog Akcijskog plana za uključivanje Roma u Primrosko-goranskoj županiji za 2018. i 2019., koji obuhvaća mjere prostornog i komunalnog uređenja naselja, mjere suzbijanja siromaštva, povećanja razine zapošljavanja, unapređenja kvalitete života, poboljšanja obrazovne strukture i druge mjere.

Odgovarajući na vijećnička pitanja na aktulanom satu, Komadina je rekao da je plan restrukturiranja Brodogradilišta Uljanik potrebno napraviti što prije, budući da bez tog plana neće biti rješenja ni za 3. maj. Naveo je da u sadašnjem stanju Uljanik neće moći vratiti 524 milijuna kuna pozajmice 3. maju, da plan restrukturiranja predviđa da se taj novac vrati kroz nastavak proizvodnje, nakon provedenog restrukturiranja.

Zamjenik župana Petar Mamula, koji je i član radne skupine za izradu Zakona o brdsko-planinskom području, rekao je da će, prema predviđenim kriterijima, sve goranske lokalne jedinice ući u potpomognuta područja. Ocijenio je da je zakon općenit, ali da će u sljedećim mjesecima biti doneseni drugi ključni dokumenti te da treba predložiti poboljšanja.

Najviše je rasprave pobudila tema o poskupljenju projekta zasnježivanje u Sportsko rekreacijskom i turističkom centru Platak, poslušajte više:

Što žele porezni obveznici?, pripremila Branka Malnar

Komentari