"Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik

"Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik "Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik
Zbog epidemioloških razloga nisu ni svi studenti/autori, a ima ih više od 100 stali u predavaonicu (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Zbog epidemioloških razloga nisu ni svi studenti/autori, a ima ih više od 100 stali u predavaonicu (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)
Detalj ilustracije izdanja (Ilustracija: Medicinski fakultet, Rijeka) Detalj ilustracije izdanja (Ilustracija: Medicinski fakultet, Rijeka)

Naslovnica priručnika (Foto: Medicinski fakultet, Rijeka)

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci predstavljen je u srijedu priručnik iz medicinske genetike "Slagalica nasljeđa" kojeg je osmislilo stotinjak studenata. Izdanje, koje je besplatno dostupno na internetu, namijenili su kolegama studentima, liječnicima i - pacijentima.

Prije tri godine osnovana je studentska sekcija časopisa koji izlazi na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta Medicina Fluminensis i svake godine održava se nekoliko radionica za studente o znanstvenom pisanju.

Priručnik "Slagalica nasljeđa" objavljen je u elektroničkom izdanju i besplatan je. Možete ga preuzeti OVDJE.

Ovoga puta otišli su korak dalje. Studenti šeste godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Medicina na riječkom Medicinskom fakultetu, u okviru obaveznog kolegija Medicinska genetika, priredili su jedinstveni priručnik o temeljnim pojmovima iz tog područja.

"Slagalica nasljeđa" je priručnik za opismenjavanje u kojem su stručni pojmovi objašnjeni na jednostavan način. Primjerice, stanica je opisana kao mali stan. Puno malih stanova čini zgradu ili tkivo, a u sredini stana je dnevni boravak ili jezgra.

To je istovremeno i edukativna slikovnica uz koju idu kratke priče, tezaurus ili pojmovni rječnik, ali i priručnik s primjerima rečenica za komunikacijske vještine. Više o radu na priručniku i o njegovu sadržaju poslušajte u razgovoru s urednicom izdanja dr. Ninom Perezom:

"Slagalica nasljeđa" ili kako su riječki studenti priredili priručnik, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari