Slušajte zvukove grada u Riječkom tunelu

Slušajte zvukove grada u Riječkom tunelu Slušajte zvukove grada u Riječkom tunelu
Kako snimiti plažu? (Foto: Ivo Vičić / privatni arhiv) Kako snimiti plažu? (Foto: Ivo Vičić / privatni arhiv)
Foto: Ivo Vičić / privatni arhiv Foto: Ivo Vičić / privatni arhiv

Foto: TZ grada Rijeke

Riječki tunel postao je pozornica riječkih zvukova: Turistička zajednica grada Rijeke i riječki umjetnik Ivo Vičić pripremili su "riječke" zvukove u obliku ambijentalne zvučne kompozicije koju slušaju prolaznici u tuneluna, ljeti ugodnih, 15 Celzijevih stupnjeva.

Ivo Vičić profesionalno se bavi snimanjem zvuka, i oblikovanje zvuka i zvučnih instalacija. Zahvaljujući dugogodišnjem terenskom snimanju zvukova prirode i različitih ambijenata, skupio je i arhivu zvukova grada Rijeke. Zvučnu instalaciju za Riječki tunel sastavio je od snimki zabilježenih na području grada Rijeke pa i zvuk postaje dio priče o riječkim identitetima.

Instalaciju čine zvukovi mora, galebova, galebova u letu iznad ribarice nadomak lukobrana Molo longo, riječkih plaža, luke, jedrilica na vezu za vrijeme Fiumanke, hodanje po oblucima na plaži, podvodne snimke ronioca u Riječkom akvatoriju, porinuće novogradnje u 3. maju, sliva Rječine ljeti, ljetne nevere u Rijeci te zvučna slika snimljena nadomak mlina u Žaklju, u proljeće uz pjev ptica.

Riječki tunel otvoren je posjetiteljima svaki dan od 10 do 20 sati. Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida, a proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz.

Rijeka je izgrađena na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je tunel postao mjesto od posebne vojne važnosti: prokopala ga je talijanska vojska, u živoj stijeni, u dužini od 330 metara. Kopanje je trajalo od 1939. do 1942. godine.

Tunel je služio za zaštitu civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, a mjestimično se spušta na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida. 

Kao samostalni umjetnik u zvuku ili u suradnji s drugim umjetnicima Vičić je gost raznih umjetničkih festivala ili izložbi. Njegove radove možete doživjeti u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju u Zagrebu, Etnografskom muzeju u Udinama (Italija)... Njegovi albumi prirode, tematske zvučne kompozicije, su sastavni dio i The British Library (UK).

Poslušajte više o zvukovima iz Riječkog tunela:

Ivo Vičić: Zvukovi grada Rijeke, pripremio Ivica Vrkić

Komentari