Smanjena smrtnost bubrežnih bolesnika i broj bubrežnih infekcija

Smanjena smrtnost bubrežnih bolesnika i broj bubrežnih infekcija

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U posljednjih pet godina, otkako se Zavod za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju riječkog KBC-a nalazi u novoj zgradi na Sušaku, obavljeno je oko 125 tisuća hemodijaliza. Smrtnost bolesnika sa zatajenjem bubrega smanjena je s osam na šest posto, a tri puta je manje bubrežnih infekcija.

Zavod za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju riječkog KBC-a na Sušaku ima 27 kreveta. Tijekom pet godina hospitalizirano je oko 3600 pacijenata, a popunjenost kapaciteta je 83 posto. Uz sve bitne statističke pomake na bolje, vrijedi reći i da je prosječno trajanje hospitalizacije sve kraće.

U nefrološkoj ambulanti je, tijekom posljednjih pet godina, obavljeno 34 tisuće pregleda, a 8300 postupaka provedeno je u dnevnoj bolnici. Bilo je i sedam tisuća ultrazvučnih pregleda, 200 biopsija bubrega te više od 400 pregleda jetre novom metodom ''Fibroscan'' u bolesnika s kroničnom bolesti bubrega.

Zahvaljujući uspješnim transplantacijama bubrega, po čemu je Hrvatska već pet godina na vrhu svjetske ljestvice, 20 posto je manje bubrežnih bolesnika koji trebaju hemodijalizu. Rekao je u povodu obljetnice rada u novoj zgradi za hemodijalizu pročelnik Zavoda Sanjin Rački:

Komentari