Smiljan Grbac: Glazba je moja prva ljubav

Smiljan Grbac: Glazba je moja prva ljubav

Smiljan Grbac (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Smiljan Grbac umirovljeni je nastavnik hrvatskog i njemačkog jezika i veliki zaljubljenik u glazbu. U prosvjeti je od 1970., a glazbenu priču piše od 5. razreda osnovne škole kada počinje svirati harmoniku. Nedugo nakon toga u ruke uzima bas gitaru koju svira i dan danas.

Od 1967. godine nastupa u grupi Grejs koja je tih godina žarila i palila Kvarnerom i šire.

Grupa, u ponešto izmjenjenom sastavu, djeluje i danas, a okupljaju se u okviru Udruge LP Rock. Njihovi nastupi, tijekom kojih izvode hitove Beatlesa, Shadowsa i drugih okupljaju velik broj ljudi koji od prvog do zadnjeg seta plešu bez stanke.

Svoju prvu ljubav - glazbu, sa školstvom spaja u OŠ Milan Brozović u Kastvu gdje kao profesor hrvatskog i engleskog osniva glazbenu sekciju kroz koju će proći generacije djece, a neka od njih svoj će put nastaviti u glazbenim vodama.

Nezadovoljan je statusom učitelja i profesora u današnjem društvu. Nekad su roditelji bili na strani profesora, a danas je situacija obrnuta. Poštovanje bi trebalo postojati i odnos prema učiteljima morat će se promjeniti jer ćemo stvoriti razmažene i, uvjetno rečeno, nesposobne ljude. 

Zašto se slušao Radio Luksemburg, može li akustična gitara zvučati kao bas i još puno toga poslušajte u razgovoru:

Ćo mi ćo ti: Smiljan Grbac, pripremio Borna Šmer

Komentari