''Snoputnik'' - novi roman Zorana Žmirića

''Snoputnik'' - novi roman Zorana Žmirića

Ulomak naslovnice ''Snputnika'' (Foto: HDP)

Novi roman riječkog autora Zorana Žmirića ''Snoputnik'', u izdanju Hrvatskog društva pisaca, predstavljen je večeras u Rijeci, u okviru sajma ''Kičma''.

Pažnju čitateljske publike Zoran Žmirić je privukao 2009. romanom Blockbuster, dok se njegov novi prozni uradak zasniva na alegorijskom i realističkom prikazu putovanja. Snoputnik se poziva na bolja iskustva romana ceste i oživljava ideju o cikličnosti vremena na zemljopisnoj relaciji koja se proteže od Indije do Istre.

Autor istražuje načine na koji tradicija, naoko potpuno strane kulture, može ponuditi odgovore na ratom prouzročene neuroze i psihoze. Glavni lik Snoputnika je Kristijan, mladić na umoru koji se odlučuje na posljednju avanturu u životu. Kupuje avionsku kartu i odlazi u Indiju da bi pronašao bivšu djevojku. Tu počinje pustolovina u kojoj susreće zanimljive ljude, sluša o njihovim sudbinama, uči o indijskoj kulturi i mitologiji, istovremeno primjenjujući novo stečena znanja na situaciju u kojoj se nalazi.

U Snoputniku gradovi Svetvinčenat i Buenos Aires bivaju mnogo bliži i sličniji nego što bi se to dalo pomisliti, ravnoteža uma, kroz kojeg progovara savjest, i srca, kao pokretača emocija, prepoznaju se u zemljopisnoj sličnosti terrae magicae Istre i Indije, čime novi Žmirićev roman barem dijelom priziva u misli Borgesu ideju dvojnika. Sa Zoranom Žmirićem razgovarao je Ivica Vrkić:

Komentari