Spilja Vrelo je neprepoznati svjetski biser

Spilja Vrelo je neprepoznati svjetski biser Spilja Vrelo je neprepoznati svjetski biser
Foto: TZ Fužine Foto: TZ Fužine
Foto: TZ Fužine Foto: TZ Fužine
Foto: TZ Fužine Foto: TZ Fužine
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: TZ Fužine

Oko 280 tisuća kuna uloženo je u obnovu te ugradnju nove ekološke rasvjete turističke spilje Vrelo nedaleko Fužina. Njezinim puštanjem u rad, danas je prigodnom svečanošću obilježena 65. obljetnica otvorenja tog speleološkog bisera Gorskog kotara.

Spilja Vrelo izletnički procvat doživjela je nakon obnove 1998. godine. Direktor turističkog ureda u Fužinama Marinko Jakovljević to dokazuje podacima da je tijekom sedamnaest godina spilju posjetilo više od 120 tisuća ljudi. Posljednje vrijeme broj posjeta kreće se između osam i 12 tisuća izletnika godišnje.

Da su ulaganja u turizam Fužina isplativi potvrdio je, u ime Hrvatske turističke zajednice, Milo Sršen istaknuvši da Fužine imaju dosad najbolje rezultate: rast od deset posto i 45 posto stranih gostiju u ukupnim rezultatima.

Spilja Vrelo je posebnost Gorskog kotara, međutim speleolog Mladen Garašić tvrdi da je posebna i u svjetskim razmjerima jer je jedina turistička spilja kojom mogu proći osobe u invalidskim kolicima i jedina koja ima specifične anemolite cirkularnog oblika, a to su stalaktiti koji su se savili pod utjecajem vjetra. To su podaci, zaključuje Garašić, koje tek treba otkriti domaćoj i svjetskoj javnosti.

Poslušajte što smo još zabilježili na današnjoj svečanosti:

Komentari