Spremno protiv onečišćenja Jadrana

Spremno protiv onečišćenja Jadrana

Jadranske zemlje bit će spremnije za reakciju u slučaju ekoloških katastrofa - pokazna vježba prošle godine na Kantridi (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Karta osjetljivih područja Jadrana trebala bi biti gotova do rujna 2014. godine, čime će jadranske zemlje biti spremnije za borbu protiv onečišćenja mora uljima te opasnim i štetnim tvarima, rečeno je na sastanku o projektu zaštite mora HAZADR u Rijeci.

Održava se drugi sastanak upravljačkog odbora projekta zaštite mora HAZADR, u kojem sudjeluje svih pet jadranskih zemalja. Cilj je povećati operativnu spremnost regija i županija za reakciju u slučaju većih onečišćenja mora. Razvoj Primorsko-goranske županije donosi i gušći pomorski promet, a samim time i veći rizik i prijetnju za morski okoliš. Projekt vrijedi preko 3 milijuna eura, trajat će 30 mjeseci.

U planu je i osnivanje edukacijsko-istraživačkog centra u Rijeci, koji će biti koordinacijsko središte za cijeli Jadran. Datum osnivanja takvog centra mogao bi se znati sutra, kada završava sastanak o HAZADR-u.

Javlja Saša Vuksan:

Komentari