Srpanj u Art-kinu Croatia u ljetnoj rezidenciji pod vedrim noćnim nebom

Srpanj u Art-kinu Croatia u ljetnoj rezidenciji pod vedrim noćnim nebom Srpanj u Art-kinu Croatia u ljetnoj rezidenciji pod vedrim noćnim nebom
E.T. (Foto: Art-kino Croatia Rijeka) E.T. (Foto: Art-kino Croatia Rijeka)
Električni orgazam (Foto: Art-kino Croatia Rijeka) Električni orgazam (Foto: Art-kino Croatia Rijeka)
Yesterday (Foto: Art-kino Croatia Rijeka) Yesterday (Foto: Art-kino Croatia Rijeka)

Ljeto s Tess (Foto: Art-kino Croatia Rijeka)

U srpnju se čitav program Art-kina Croatia seli u svoju ljetnu rezidenciju, dvorište Kapucinskog samostana, jedinu stalnu filmsku oazu tijekom toplih ljetnih mjeseci u Rijeci. Bit će i poneka filmska projekcija na Korzu, a dežurno je i dobro staro zatvoreno Art-kino u slučaju kiše.

U prvom tjednu srpnja nastavlja se Festival Tobogan, u sklopu kojeg se za najmlađe spremaju četiri vanjske projekcije. U utorak 2. srpnja na programu je nagrađivani nizozemski film "Moje neobično ljeto s Tess", ljetna avantura dvoje novopečenih prijatelja koji se upuštaju u zajedničko upoznavanje okoline u kojoj žive. Slijedi legendarni obiteljski znanstveno-fantastični film "E.T. – izvanzemaljac" Stevena Spielberga, čija će se projekcija održati 4. srpnja na Korzu, a 8. srpnja ponovno u Ljetnom Art-kinu mlade gledatelje očekuje videoreportaža "Riječka voda" koju su snimili polaznici filmske grupe Doma mladih, te danski akcijski obiteljski film "Haker" u kojem 13-godišnji dječak samostalno otkriva istinu o navodnoj nesreći svoje majke.

U srpnju se nakon godinu dana intenzivnog, uspješnog i kreativnog rada privodi kraju projekt "Moja filmska priča", sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, koji je u sklopu Filmskog kluba 54+ privukao više od 600 Riječana i Riječanki starijih od 55 godina. Za članove kluba 9. srpnja u Ljetnom Art-kinu održava se posljednja filmska projekcija za koju je odabran kultni "Amarcord" talijanskog redatelja Federica Fellinija. Za članove Filmskog kluba 54+ 19. srpnja u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu i 20. srpnja u 19 sati u dvorani Art-kina priprema se i završno događanje te projekcija filmova nastalih na radionicama u sklopu projekta.

Svake srijede u srpnju održava se ciklus "Distopijske srijede" koji donosi izbor od četiri hvaljena znanstveno-fantastična filma posvećena mračnim vizijama budućnosti. Otvara ih 3. srpnja prema mnogima jedan od najpodcjenjenijih SF filmova "Zeleni Soylent" Richarda Fleischera. Iduće srijede, 10. srpnja, slijedi nagrađivani "Brazil" Terryja Gilliama, u čijem se izvorištu nalazi glasoviti roman "1984." Georgea Orwella. Treća Distopijska srijeda 17. srpnja donosi futuristički triler "Gattaca" Andrewa Niccola s Ethanom Hawkeom, Judeom Lawom i Umom Thurman u glavnim ulogama, priču o bliskoj budućnosti genetskog inženjeringa i manipulacija koja osobe rođene prirodnim putem smatra društveno inferiornijima. Posljednji je film ciklusa 24. svibnja "Specijalni izvještaj" Stevena Spielberga s Tomom Cruiseom, snimljen je prema kratkoj priči Philipa K. Dicka, o organizaciji koja se bavi sprječavanjem ubojstava koja će se tek dogoditi. 

Za ljetni ugođaj u Art-kinu pobrinulo se još jedno gostovanje Kina Mediteran – projekta putujućeg kina Festivala mediteranskog filma Split, koji donosi filmske hitove duž obale Jadrana. Ove godine stižu tri premijerna naslova: gostovanje 12. svibnja otvara grčka krimi-drama "Čudo Sargaškog mora" u režiji Syllasa Tzoumerkasa, u kojoj miran život grčkog mjesta poremeti jedna iznenadna smrt. Idućeg dana na programu je španjolska politička drama "Vlast" Rodriga Sorogoyena koja donosi priču o karizmatičnom i popularnom, no korumpiranom političaru Manuelu Gómezu Vidalu, a gostovanje Kina Mediteran 14. srpnja zatvara talijanska krimi-drama "Sitne ribe" Claudija Giovannesija, nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na posljednjem Berlinaleu, o bandi napuljskih dječaka uključenih u ulični rat Camorre.

Od novih filmskih naslova već prvog u mjesecu stiže novi akcijski triler Luca Bessona "Anna" o mladoj i izazovnoj profesionalnoj ubojici, a glavne uloge igraju Sasha Luss, Luke Evans, Hellen Mirren i Cillian Murphy. Zatim 6. svibnja na program stiže jedan posve ljetni naslov "Ljeto 93'" uz toplu i dirljivu priču o odrastanju djevojčice koja, suočena sa smrću roditelja, odlazi živjeti kod ujaka i njegove obitelji u pitoreskni planinski predio Katalonije.

Tu su i dva glazbeno-filmska noviteta – novi film proslavljenog Dannyja Boylea "Yesterday", na programu od 7. srpnja, s pričom o glazbeniku koji svijet, nakon neobične nesreće, mora ponovno upoznati s likom i djelom kultnih Beatlesa. Zatim je tu i srpski dokumentarac "Električni Orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić, na programu od 11. srpnja, u kojem se na prekooceanskoj turneji 2018. godine kreira portret jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih rock-bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

Od 20. srpnja zaigrat će i "Festival straha", novi horror-film Arija Astera. Priča je to o mladom američkom paru koji se na festivalu u Švedskoj nađu usred halucinatorne noćne more nakon što popiju obredno piće koje ih izmjesti iz vremena, iskrivi im percepciju te učini pokretnim metama zlonamjernih poglavica poganskog kulta.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21:30 sati u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Točan raspored prikazivanja filmova pogledajte ovdje.

Komentari