Stanovnici Marčelja i Medulina traže zatvaranje Marišćine i Kaštijuna

Stanovnici Marčelja i Medulina traže zatvaranje Marišćine i Kaštijuna

S jednog od brojnih prosvjeda zbog nesnosnog smrada s Marišćine (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Predstavnici Marčelja i Udruge Krizni eko-stožer Marišćina te Medulina i građanske inicijative "Čist zrak, duga ljubav" sastali su se s ministrom Ćorićem te ponovno zatražili hitno zatvaranje županijskih centara za gospodarenje otpadom Kaštijun i Marišćina.

Od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića zatražili su hitno zatvaranje Marišćine i Kaštijuna, dok se ne riješi smrad koji se svakodnevno širi iz ova dva centra. Predstavnici udruga su tražili i da se biootpad prikuplja odvojeno te da se kazne, koje je najavila Europska unija, ne preliju na račune građana. "Na polusatnom sastanku Ćorić je saslušao naše izvješće o trenutnom stanju zagađenja te tri naša jasna zahtjeva", rekao je nakon susreta ekološki aktivist Josip Katalinić.

Pozvali su se na članak 70. Ustava RH koji građanima jamči pravo na zdravi život te na Zakon o održivom gospodarenju otpadom, u kojem se Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom regulira odvojeno prikupljanje biorazgradivog komunalnog otpada. 

"Ministar Ćorić je rekao da ne može udovoljiti zahtjevu za zatvaranjem Kaštijuna i Marišćine, no traženje organiziranog odvojenog prikupljanja biootpada je ocijenio opravdanim", rekao je Katalinić te prenio kako je ministar najavio da će u roku od mjesec dana reagirati uredbom prema lokalnim samoupravama. Udruge su dobile i obećanje da se europske kazne, najavljene zbog nedovoljne selekcije otpada, neće preliti na račune građana.

"Razgovorom smo djelomično zadovoljni, vidjet ćemo što će biti za mjesec dana", rekao je Katalinić za Radio Rijeku. Poslušajte:

Katalinić o razgovoru s ministrom, pripremila Neva Funčić

Komentari