Stara Sušica: osniva se Centar za posjetitelje o medvjedu, vuku i risu

Stara Sušica: osniva se Centar za posjetitelje o medvjedu, vuku i risu

Načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka, pomoćnik ministra zaštite prirode Igor Kreitmeyer, ravnateljica Prirode Sonja Šišić i župan Zlatko Komadina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Na području Stare Sušice do rujna iduće godine bit će uređen Centar za posjetitelje o velikim zvijerima – medvjedu vuku i risu. Pet od ukupno 8,1 milijun kuna za realizaciju toga projekta bit će osigurano iz europskih fondova, a u sufinanciranju sudjeluju država te Primorsko-goranska županija.

Ravnateljica županijske ustanove Priroda Sonja Šišić vjeruje da je projekt Centra dobra prilika za turističko brendiranje Gorskog kotara kao područja obitavanja sve tri vrste velikih zvijeri. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina ističe kako se Gorski kotar, upravo po tom obilježju, svrstava među rijetka područja Europe. Na potrebu da se i ovim najavljenim projektom potakne očuvanje medvjeda, vuka i risa ukazao je i pomoćnik ministra zaštite okoliša Igor Kreitmeyer.

"Najugroženiji među velikm zvijerima je ris, čiju brojnost procijenjujemo na pedesetak jedinki", upozorio je pomoćnik ministra. "Vjerujemo da se s populacijom vuka situacija nešto popravlja. Posljednja ispitivanja govore o 165, a naša ciljana brojka je oko 200 jedinki u vučjoj populaciji", rekao je Kreitmeyer i dodao kako je s procijenjenih približno tisuću jedinki situacija najbolja među medvjedima. Poslušajte izjavu:

Kreitmeyer o ugroženosti velikih zvijeri, pripremio Nenad Lučić

Komentari