Staša Zurovac: "Velika je odgovornost raditi balet nad baletima"

Staša Zurovac: "Velika je odgovornost raditi balet nad baletima" Staša Zurovac: "Velika je odgovornost raditi balet nad baletima"
Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc) Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)
Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc) Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)
Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc) Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)
Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc) Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)
Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc) Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)
Staša Zurovac u našem studiju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka) Staša Zurovac u našem studiju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)
Ekipa predstave pred novinarima (Foto: HNK Zajc) Ekipa predstave pred novinarima (Foto: HNK Zajc)

Scena iz baleta (Foto: HNK Zajc)

Balet "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog, najpoznatiji bijeli balet "željeznog repertoara", nakon pune 22 godine doživjet će svoju riječku premijeru, u petak 12. svibnja na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, u koreografiji i režiji Staše Zurovca.

S velikim su zadovoljstvom premijeru "Labuđeg jezera" danas u HNK Zajcu najavili koreograf i redatej Staša Zurovac, dirigent Matija Fortuna, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov i mnogobrojni ansambl Baleta i Hrvatske drame, kojima su se pridružili i studenti glume riječkog Sveučilišta. U potpuno drugačijem svjetlu od onoga na koje smo navikli, apstraktnom, i izvođači će nastojati u srcima publike stvoriti doživljaj za pamćenje. "Vrlo brzo smo došli do rješenja da ono bude monokrono, da bude crno-bijelo, da ćemo svjetlo, scenografiju i bilo kakve rekvizite u predstavi koristiti na apstraktnom nivou, kroz ogledalo i ogledalni odnos", rekao je Zurovac. (O. Vinković)

"Obzirom da je to balet nad baletima, imam veliku odgovornost ponuditi novu interpretaciju, a istovremeno ostati dosljedan tome veličanstvenom djelu", govori Staša Zurovac i nastavlja:

"Imam želju da ostanem dosljedan svojoj umjetničkoj slobodi i da koristeći svoj jezik i svoj način, a i stvari koje možda nikad nisam napravio, tu priču ispričam kako je osjećam i vidim.

Mislim da se upravo u toj dualnosti pojavio i ključ same predstave jer kao što znamo, prva asocijacija na tu predstavu su bijeli i crni labud, koji jesu određena vrsta suprotnosti, i ja mislim da se u suštini, uz temu čiste i prave ljubavi, taj komad bavi dvjema stranama čovjeka koje, kad se nadiđu, čovjek postaje cjelovito biće."

Zurovac kaže da je važan dio koncepta predstave Ogledalo - Jezero, jer se u mnogim kulturama smatralo da ogledalo može zarobiti dušu. Ogledalo omogućava da vidimo jedino ono što svojim očima ne možemo vidjeti - svoje lice koje nam pruža odraz naših identiteta.

S okupljenim ansamblom od četrdsetak izvođača, 26 plesača i 16 glumaca, uz kreativne ideje autorskog tima kojeg čine, uz Stašu Zurovca, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, dizajner svjetla Deni Šesnić i dirigent Matija Fortuna, i uz pratnju orkestra riječke Opere, želi se stvoriti kazališni doživljaj za pamćenje.

O čemu su još za emisiju "Box in" razgovarali Staša Zurovac i Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audiozapisu:

Zurovac: Balet koji se bavi dvjema stranama čovjeka, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari