STIFF predstavlja najbolje studentske filmove iz cijelog svijeta

STIFF predstavlja najbolje studentske filmove iz cijelog svijeta STIFF predstavlja najbolje studentske filmove iz cijelog svijeta

Scena iz filma "Istraživanje o muškarcima" (Foto: STIFF)

U Rijeci se drugu godinu zaredom održava Međunarodni studentski filmski festival - STIFF. Tijekom tri dana, od četvrtka 1. do subote 3. listopada, na tri lokacije bit će prikazan 41 film iz 17 zemalja.

Drugi STIFF riječkoj će publici ponuditi kratkometražne produkcije studenata filma i animacije. Ove godine na natječaj su došla čak 2053 filma, rekao je voditelj Studentskoga kulturnog centra u Rijeci Zoran BaljakGlavnina festivala se odvija u Art-kinu Croatia, a u Galeriji SKC u Palachu također će biti jedan blok animacija i još filmova studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gostiju ovogodišnjega STIFF-a.

U konkurenciji Međunarodnoga studentskog filmskog festivala je osam neobičnih dokumentaraca, 19 animacija te 14 igranih filmova. Nastajali su u svim krajevima svijeta: u Norveškoj, Poljskoj, Brazilu, Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Iranu, Singapuru, Japanu, Indiji Portugalu, Belgiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i, naravno, Hrvatskoj.

Selektorski tim činile su redateljice Maša DrndićSanja Marjanović i Ivana Todorović. Imale su vrlo težak posao i svojim su izborom posebno željele naglasiti kvalitetu filmova koji zaista zaslužuju pažnju jer je u svaki film uložena nevjerojatna količina talenta, mašte i truda i profesionalnosti. Neki od njih nagrađivani su diljem svijeta, dok će drugi svoju premijeru imati upravo u Rijeci. 

Novost ovogodišnjega STIFF-a je dječji program pod nazivom Wonders/Čuda koji je pažljivo izabran za mlađu publiku, a igrat će se u subotu 3. listopada u Gradskom kazalištu lutaka u Rijeci.

Otvorenje festivala je u četvrtak 1. listopada u 19:30 u Art-kinu Croatia, nakon čega slijedi program pod nazivom Love Affairs / Ljubavne zbrke. Ulaz na sva festivalska događanja je besplatan, a detaljan program možete vidjeti na internetskoj stranici STIFF-a.

Komentari