Stigli prvi neslužbeni rezultati državne mature

Stigli prvi neslužbeni rezultati državne mature

Foto: Pixsell

Svi pristupnici koji su u ljetnom roku polagali državnu maturu, danas od podneva na svom sučelju na mrežnoj stranici NCVVO-a mogu vidjeti prve neslužbene, privremene rezultate državne mature.

Oni koji su ove godine završili srednju šklolu i pisali ispite državne mature u školama, u slučaju prigovora javljaju se ispitnom koordinatoru u školi koji im daje obrazac za prigovor, a oni ga potom ispunjenog njemu vraćaju. Svoje mišljenje o prigovoru daje ispitno povjerenstvo koje ga nakon analize upućuje u daljnju proceduru ili ocjenjuje kao neosnovano. Oni koji su prethodnih godina maturirali, žalbu ulažu na poveznici "Moji prigovori".

Konačne rezultate ovogodišnje državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavit će na svojoj internetskoj stranici u petak 17. srpnja, nakon što prođe rok za prigovore. Rok za prigovore je 15. srpnja.

NCVVO je priopćio i da se svim pristupnicima priznaju rezultati ispita iz engleskog jezika, održanog 19. lipnja, te da je ispit u cijelosti regularan na A i B razini.

Sporna situacija s ispitom iz engleskog jezika dogodila se jer je jedna od tema eseja ispita A razine objavljena noć uoči pisanja tog ispita na jednom internetskom portalu, zbog čega je policija pokrenula kriminalističku istragu.

Taj se ispit sastojao od tri dijela: čitanja s razumijevanjem, slušanja te pisanja eseja. Zbog objave teme eseja u javnosti došla je u pitanje regularnost tog dijela ispita.

NCVVO je nakon detaljno provedene analize zaključio da usporedba ovogodišnjih rezultata eseja ne pokazuje odstupanja u odnosu na prošle godine, zatim da usporedba rezultata eseja sa zadatkom 5 iz čitanja upućuje na smislenu povezanost dvaju rezultata, kao i da, s obzirom na koncept takvog tipa ispita, moguće poznavanje teme ne utječe na kvalitetu uratka.

Prema kalendaru polaganja državne mature, podjela svjedodžbi o položenoj maturi je 22. srpnja.

Komentari