Stipe Botica - novi predsjednik Matice hrvatske

Stipe Botica - novi predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica - novi predsjednik Matice hrvatske
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Glavna skupština Matice hrvatske održana je u Rijeci. Izabran je novi predsjednik Matice - dr. Stipe Botica. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja sastali su se predstavnici ogranaka iz cijele Hrvatske.

Predsjednik riječkog ogranka Matice Goran Crnković istaknuo je da Rijeka zaslužuje domaćinstvo izborne skupštine, s obzirom na to da je drugi grad po gospodarskim rezultatima, a treći po broju stanovnika u Hrvatskoj.

Također, još je važnija njena baština, koja čini važan dio ukupne hrvatske baštine. Crnković je podsjetio da je Rijeka bila jedno od važnijih središta glagoljaštva gdje je knjige tiskao Šimun Kožičić Benja, a u  Rijeci je djelovalo više katoličkih redova koji su širili kulturu i školstvo. Rijeku, dakle, odlikuje bremenita povijest.

Podsjetio je i na borbu Matice da zadrži svoje sjedište u palači na Strossmayerovu trgu u Zagrebu, istaknuvši kako je palača sudskom odlukom oduzeta Matici, ali joj je nakon pravosudnog postupka vraćena.

Na kritike da Matica hrvatska nije dovoljno reagirala na društvena i politička zbivanja odgovorio je kako takvi Matičini postupci ne smiju biti prečesti, već moraju biti dobro utemeljeni. Poslušajte više:

Matica hrvatska jučer i sutra, pripremila Branka Malnar

Komentari