Stipendisti: županijski i gradski

Stipendisti: županijski i gradski Stipendisti: županijski i gradski
Stipendisti Grada Rijeke (Foto: Grad Rijeka) Stipendisti Grada Rijeke (Foto: Grad Rijeka)

Stipendisti PGŽ (Foto: PGŽ)

U Gradu Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji danas su potpisani ugovori o stipendiranju. Županija stipendira studente dificitarnih zanimanja, a Grad 45 novih stipendista.

I ove godine Primorsko-goranska županija osigurala je stipendije studentima deficitarnih zanimanja. U proračunu za 2013. izdvojeno je 460 tisuća kuna za 46 stipendija, odnosno tisuću kuna po stipendisti tijekom deset mjeseci. Dvadeset i osam studenata već je u sustavu stipendiranja, dok je novih osamnaest izabrano natječajem.

Deficitarna zanimanja su biolozi, profesori geografije, informatičari, profesori fizike, budući diplomati, farmaceuti, inženjeri strojarstva i elektrotehnike te arhitekti. Ugovore su danas potpisali studenti i župan Zlatko Komadina.

U vijećnici Grada Rijeke 44 stpendista potpisala su ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2013/2014.: trinaest darovitih učenika srednjih škola, trideset i jedan daroviti student te jedan student koji se obrazuje za deficitarno zanimanje. Iznos godišnje stipendije za darovite korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci iznosi 850 kuna mjesečno, dok za darovite korisnike stipendije koji se školuju izvan Rijeke stipendija iznosi 1.100 kuna mjesečno. Student koji se obrazuje za deficitarno zanimanje prima mjesečni iznos stipendije od 1.100 kuna, neovisno o mjestu studiranja.

Dvadeset i sedam dosadašnjih stipendista Grada Rijeke koji su diplomirali tijekom ove godine dobilo je preporuke. U proteklih dvadeset godina Rijeka je isplatila 2753 godišnjih stipendija te se u posljednjih nekoliko godina iz gradskog proračuna za stipendije ukupno izdvajalo oko 1.200.000 kuna godišnje.

Komentari