Što da je teleskop bio okrenut u drugom smjeru?

Što da je teleskop bio okrenut u drugom smjeru? Što da je teleskop bio okrenut u drugom smjeru?
''Snažni bljeskovi s horizonta događanja'' ''Snažni bljeskovi s horizonta događanja''

Središte promatranja galaksija IC 310 (Foto: www.sdss3.org))

Međunarodni tim znanstvenika došao je do zanimljivih rezultata u istraživanju svemirskog gama-zračenja. Koautori rada su i osmoro hrvatskih znanstvenika: Dijana Dominis Prester i Tomislav Terzić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, Ana Babić, Dario Hrupec i Iva Šnidarić s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, te Nikola Godinović, Damir Lelas i Ivica Puljak s FESB-a Sveučilišta u Splitu.

slika3.jpg   Scenarij nastanka opsežnih gama-zraka. Rotirajuća crna rupa povlači plazmu iz galaksije. Rotacija inducira magnetosferu razdvojenih naboja s procjepima u kojima električna polja ubrzavaju čestice do ultrarelativističkih energija. Gama-zrake nastaju međudjelovanjem tih čestica i plazme. 

Kolaboracija MAGIC ili Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov, okuplja 160 istraživača iz deset zemalja. Na kanarskom otoku La Palmi imaju dva teleskopa, svaki promjera 17 metara, kojima proučavaju bljeskove gama-zračenja. Glavna koordinatorica opažanja tim teleskopima je Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Ona je mentorica doktorandu Tomislavu Terziću, a on tumači da su gama-zračenja jedan od oblika elektromagnetskog zračenja i to onaj s najviše energije. Nasreću gama-zrake koje dolaze iz svemira ne mogu prodrijeti do zemlje.

One nastaju u različitim izvorima u svemiru, a dio nastaje u aktivnim galaktičkim jezgrama. Jezgre su najtrajniji izvori gama-zračenja u svemiru. Znanstvenici ne očekuju da bi se neka jezgra mogla, poput svjetiljke, upaliti, neko vrijeme zračiti, pa onda ugasiti. To su procesi koji traju milijardama godina.

Znanost vjeruje da su galaktičke jezgre supermasivne crne rupe. Mlazove gama-zračenja koji dolaze iz njih znanstvenici proučavaju već neko vrijeme, međutim, sada su prvi put uspjeli izmjeriti najbržu vremensku promjenu tog zračenja. Terzić tumači da je izmjereno područje emisije, znači područje nastanka zračenja dvadesetak puta manje od crne rupe. Dosadašnja mjerenja pokazivala su da su područja nastanka zračenja veća od crne rupe, pa je ovo otkriće bilo prilično iznenađenje, za tim kolaboracije MAGIC. Rezultate otkrića objavili su u broju ''Science Expressa'' od 6. studenoga.

Možda sve to izgleda kao lagan laboratorijski rad promatranja i računanja, ali Terzić ističe da uz znanje, sposobnosti, upornost treba imati i puno sreće. Astronomska promatranja su takva da nikad ne možete pretpostaviti kada će se situacija ponoviti. Primjerice da su u trenutku kada se događao ovaj mlaz teleskopi bili usmjereni u drugom pravcu ili da je bilo loše vrijeme, pa da ih uopće nisu ni upalili... nikom ništa.

Poslušajte izvješće Tatjane Sandalj, pogledajte video zapis o otkriću ili u dokumentu pročitajte znanstvene podatake i doznajte više o ''Snažnim bljeskovima s horizonta događaja'':

Komentari