Sto godina salezijanaca u Rijeci: cjelogodišnji program proslave

Sto godina salezijanaca u Rijeci: cjelogodišnji program proslave

Foto: Roberta F. / creativecommons / Wikimedia

Navršilo se točno sto godina otkada su salezijanci, crkveni red okrenut odgoju i socijalnom zbrinjavanju muške mladeži, stigli u Rijeku. Pripremili su program kojim će značajnu obljetnicu obilježavati cijelu godinu.

Salezijanci su u Rijeku stigli 6. siječnja 1918. godine, potkraj Prvog svjetskog rata. Stigli su na poziv predstavnika Marijine udruge, a onda su na vrhu Podmurvica izgradili crkvu Marije Pomoćnice. U početku su imali puno posla, jer su u Rijeku poslije 1870. godine, zahvaljujući velikim migracijama stizali radnici iz svih krajeva Monarhije. 

Prije no što su izgradili crkvu, salezijanci su djelovali u kući Marijine udruge na Plasama, a osim vjerske obuke organizirali su prvo omladinsko kazalište u Rijeci. Salezijanska limena glazba bila je glasovita u cijelom kraju. 1926. godine dogradili su kazališnu dvoranu i 1933. opremili je filmskim platnom i projektorom zvučnih filmova. 

Crkva je sagrađena 1934. godine, a projektirao ju je Eneo Ronci iz Verone u lombardijskom stilu, znači jednostavno i s pažnjom prema naturalističkim detaljima. Antun Martinolli je darovao mramorni oltar sv. Antuna Padovanskog. U crkvenom perivoju nalazi se kip Marije Pomoćnice s Isusom u naručju, a izradio ga je kipar Santifalier iz Ortiseija kod Bolzana 1941. godine.

O programu proslave značajne obljetnice riječkih salezijanaca govorio je don Niko Tunjić, ravnatelj Salezijanske gimnazije, poslušajte:

Program obilježavanja 100 godina salezijanaca u Rijeci, pripremila Neva Funčić

Komentari