Što je to i kako u praksi izgleda - digitalna humanistika?

Što je to i kako u praksi izgleda - digitalna humanistika?

Gordana Brkić Žagar i Benedikt Perak su, uz kaf'e, razgovarali o digitalnoj humanistici (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Posao visokih institucija kao što su fakulteti je da traže nove puteve i to jest igra, ali po određenim pravilima, tumačio je u emisiji Kaf'e Benedikt Perak, asistent na Odsjeku za kulturalne studije, jedan od zaslužnih za digitalnu platformu Zaspal Pave.

Među zadacima dr. Benedikta Peraka na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci je razvoj kompjuterskih programa koji će osuvremeniti humanistiku tako da se određena forma informatičkih znanja ugradi u standardne vrste prijenosa znanja, organizacije različitih baza podataka, vizualizacije... Dakle, cilj digitalne humanistike je razvoj baza znanja u području kulturnih fenomena. 

Ili, može se to i tako reći - cilj je omasoviti dostupnost informacija koje su nekada posjedovali samo eruditi. Pitanje digitalizacije odavno više nije samo pitanje spremanja osamljenih podatka. Digitalizacija je isticanje informacija, povezivanje podataka s drugim podacima i tako nastaje informacija. Puno informacija zajedno čine bazu znanja, objašnjava Perak. 

Na riječkom Filozofskom fakultetu osnovan je Laboratorij za istraživanje kulturne složenosti u kojem pokušavaju pronaći načine kako stvoriti takve baze i pri tom koriste nove tehnologije koje su svaki dan sve dostupnije i sve primjenjivije. 

Konkretan primjer toga čime se bave je multimedijska platforma Zaspal Pave. Ivan Matetić Ronjgov je narodne napjeve pohranio u notnom zapisu, a oni su objavljeni u knjizi. Digitalna platforma može se koristiti i na mobitelu, pa svatko može doći do određene pjesme, vidjeti notni zapis i čuti WAW digitalni zapis glazbene baštine dvoglasja tijesnih intervala ili Istarske ljestvice.

Pri tom, postoji i tekst pjesama o kojem najčešće ne razmišljamo kao o baštini, poetskoj priči koja čuva život vremena u kojem je nastala, dodaje dr. Perak.

Prednost digitalnih platformi je što se mogu neprestano razvijati. Sada postoji tražilica po pjesmama, a iduće tražilice omogućit će da pomoću digitalnih algoritama pronađete pjesmu najsličniju onoj koja vam se svidi po tekstu ili po glazbi. Benedikt Perak je i glazbenik, a više o svemu poslušajte u razgovoru:

Kaf'e: Benedikt Perak i digitalna humanistika, pripremila Gordana Brkić Žagar

Komentari